Bh. umjetnica
339

Radovi Selme Selman u prestižnim evropskim institucijama za savremenu umjetnost

I. S.
Bosanskohercegovačka umjetnica Selma Selman nedavno je boravila u Sarajevu te sa svojim timom radila na produkciji novih djela koja su izložena na posljednjim izložbama u Holandiji, Njemačkoj, Švicarskoj, Kosovu i Italiji.

U periodu juni - juli 2023. Selman je imala nekoliko izuzetnih nastupa, a trenutno boravi na Kosovu povodom otvaranja Autostrada Biennala na kojem je izložen jedan od njenih posljednjih radova. Nakon njene samostalne izložbe na Rijksakademie u Amsterdamu, u drugoj polovini juna Selmanini radovi prikazani su na najvećem svjetskom art fairu Art Basel, u posebnom programu Unlimited na kojem se predstavljaju monumentalna djela pozvanih umjetnika.

Istovremeno, Hamburger Bahnhof - Nacionalna galerija savremene umjetnosti u Berlinu predstavila je veliku izložbu novih djela svoje kolekcije "Kolekcija za 21. stoljeće" (Nationalgalerie. Eine Sammlung für das 21. Jahrhundert) na kojoj je izložena i serija naručenih Selmaninih radova. Za Selman u narednom periodu predstoje preformansi i samostalne izložbe u Italiji (Centrale Fies Trento), Njemačkoj (Gropius Bau Berlin, Kunsthalle Frankfurt), Švicarskoj (Shedhalle Zurich), i Švedskoj (Konsthall Geteborg).

Selman se našla u centru pažnje međunarodne javnosti prvo samostalnom izložbom u Muzeju Fridericianom (2021.), a onda i sudjelovanjem na Documenti u Kasselu (2022.), najprestižnijem globalnom događaju na kojem se svakih pet godina predstavljaju odabrani najznačajniji umjetnici svijeta. Documenta 15 je otvorena Selmaninim performansom pred više hiljada profesionalaca iz svih dijelova svijeta, a njenu drugu postavku u Friedricianumu, centralnom prostoru Documente, vidjelo je preko 700.000 posjetilaca.

Njeno sudjelovanje na Documenti ispratili su najznačajniji svjetski art mediji, poput Art in America, Frieze, Artforum, Monopol, Mousse i drugi. Nakon Documente, Selman je sudjelovala na evropskom bijenalu savremene umjetnosti Manifesta koje je prošle godine održano u Prištini, a Vienna Contemporary joj je dodijelio nagradu Bildrechts SOLO Award za postavku od najvećeg značaja u internacionalnom kontekstu. U istom periodu realizirala je i samostalne izložbe u Kunstraum Insbruck, Innsbruck (Austrija) i Mo Museum, Vilnius (Estonija), Centrale Fies, Trento (Italija), TanzFabrik, Berlin (Njemačka).

Publika u Bosni i Hercegovini se prvi put srela s radom Selme Selman još 2014. godine kada je dobila nagradu Zvono za najbolju mladu bosanskohercegovačku umjetnicu, a njen opus je opsežno predstavljen na velikoj samostalnoj izložbi u Umjetničkoj galeriji u Sarajevu 2021. godine (kustosica Amila Ramović). U produkciji Umjetničke galerije i tima studija Selme Selman za ovu je izložbu proizvedeno preko 60 novih djela.

Selma Selman živi i radi između Amsterdama, Njujorka i Bihaća. Diplomirala je slikarstvo na Akademiju umjetnost u Banjoj Luci 2014. godine, a magistrirala nove medije na Syracuse University, New York 2018. Dobitnica je prestižnog rezidencijalnog programa za umjetnike Rijksakademie Amsterdam (2021/2023.). Imala je samostalne izložbe i nastupe u nizu međunarodnih institucija, među kojima su Hamburger Bahnhof, Berlin, Documenta 15 Kassel, Manifesta 14, Priština, Kunstraum Innsbruck, Friesward Museum, MO Museum Vilnius (2022.), Umjetnička galerija BiH, Kasseler Kunstverein - Museum Fridericianum, Kassel, Galerija Acb - Budimpešta (2021.). Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama i festivalima, kao što su Urban Text - Institutes des Cultures d'Islam, Paris, Evrovizion - ifa, Stuttgart, 58. Venecijansko bijenale – Izložba FutuRoma, Kunstquartier Bethanien - Berlin, Wien Kunsthalle, New Children Gallery New orleans, L'Onde Centar za umjetnost u Parizu, Queens Museum New York, Muzej savremene umjetnosti u Banjoj Luci, Villa Romana Firenze, Maxim Gorki Teatar - Berlin, Galerie Boutique - New York, i mnogi drugi.

Selma Selman je osnivačica programa "Get The Heck To School", koja ima za cilj osnaživanje romskih djevojčica širom svijeta kroz mentorstvo i stipendiranje. Njen prepoznatljivi umjetnički izraz refleksija je složenosti njenog identiteta kao trajnog "drugog" - Romkinje, imigrantice i žene. Tematizirajući iskustva odrastanja u romskoj zajednici u Bihaću i ponavljajući motiv sakupljanja i recikliranja otpadnog metala u svojim slikama, instalacijama, performansima i videoradovima, Selman nas poziva da propitujemo načine na koje dodjeljujemo vrijednost predmetima, radu i ljudima.