Zatvara se 10. septembra
72

Izložba Selme Selman: Bogat program povodom zatvaranja

I. S.
Samostalna izložba umjetnice Selme Selman u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine produžena je do 10. septembra te je u posljednjim danima planiran bogat prateći program.

Danas je održana panel-diskusija "Nova pitanja romske zajednice u Bosni i Hercegovini". Ovaj događaj okupio je predstavnike romske zajednice i nastavak je napora tima izložbe usmjerenih na podizanje svijesti o pitanjima s kojima se romska zajednica u Bosni i Hercegovini, ali i globalno, suočava.

Diskusiji su prisustvovali Saliha Đuderija, pomoćnica ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Dervo Sejdić, potpredsjednik Udruženja Kali Sara, Asmir Husić, član Asocijacije mladih Roma AKSIOM, kao i profesor Asim Mujkić s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Dalibor Tanić, urednik portala UDAR, novinar i aktivist, vodio je sudionike kroz raspravu o najvažnijim pitanjima s kojima se romska zajednica trenutno suočava.

U četvrtak, 2. septembra, s početkom u 18 sati bit će održana online Zoom diskusija "Umjetnost Selme Selman u kontekstima". Međunarodni eksperti u oblasti savremene umjetnosti - kustos Boshko Boshkovic te Jasmina Tumbas, profesorica rodnih studija SUNY Univerziteta u Buffalu, tom prilikom će razgovarati sa kustosicom izložbe Amilom Ramović o modalitetima, nastanku te budućnosti djela Selme Selman. Online diskusiju moguće je pratiti uživo putem Youtube i Facebook kanala Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

Program zatvaranja završit će se razgovorom umjetnice i kustosice koji će biti održan u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, 8. septembra, u 18 sati. Uz prisustvo razgovoru, posjetitelji i posjetiteljke su pozvani da pogledaju izložbu prije njenog zatvaranja u petak, 10. septembra, a diskusiju će biti moguće pratiti i online tokom događaja putem Youtube i Facebook kanala Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

Samostalna izložba Selme Selman provodi se u okviru projekta "Promocija raznolikosti i inkluzije kroz promociju umjetničkog i aktivističkog opusa članova romske zajednice", koji podržavaju Evropska unija i Vijeće Evrope kroz svoj zajednički program "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019 - 2022". U segmentima produkcije izložbe sudjeluju različiti partneri i mnogi prijatelji u suradnji sa Udruženjem AKCIJA te Udruženjem SONEMUS. Samostalnu izložbu Selme Selman podržale su UN agencije u Bosni i Hercegovini, sa UNESCO, UNDP u BiH i Švedska, UNHCR kao i IOM, te Fond otvoreno društvo BIH, Univerzitet u Sarajevu, Ministarstvo za sport i kulturu Kantona Sarajevo, Trust for Mutual Understanding kao i drugi saradnici, institucije i organizacije.

U pripremi izložbe sudjeluje tim bosanskohercegovačkih profesionalaca u oblasti umjetnosti. Koordinatorica izložbe je Hana Ćurak, sociologinja. Konsultantica u produkciji projekta je Aida Kalender, direktorica Udruženja AKCIJA. Kreativni tim čine Bojan Hadžihalilović, art direktor, Damir Šagolj, fotograf i Sanda Popovac, arhitektica postavke, te niz bosanskohercegovačkih djelatnika u oblasti umjetnosti. Priprema izložbe vodi se u saradnji s timom Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine koji predvodi direktor Strajo Krsmanović.

Tim ljubazno moli posjetitelje Umjetničke galerije BIH da se, u skladu sa preporukama nadležnih institucija zbog nastale vanredne situacije, pridržavaju mjera u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.