Kreativna Evropa
54

Može li umjetnost raditi na promovisanju ideje zajedništva i integracije BiH u EU

I. S.
Amira Medunjanin i Tim Sevdah
Amira Medunjanin i Tim Sevdah
Evropska unija radi na očuvanju kulturne baštine te podržava sve vrste umjetnosti. Ovakvi projekti su značajni i za promovisanje ideje zajedništva te evropskih integracija.
Jedan od projekata je Kreativna Evropa, koji traje do 2027. godine. Predračun iznosi 2,44 milijarde eura. Cilj je podržati djelovanje filmskih radnika, muzičara, industriju videoigara itd. Naravno, umjetnici iz Bosne i Hercegovine su pozvani da se prijave te koriste sredstva iz ovog programa.

Pored ovog projekta, stavljen je fokus i na pružanje prilika mladim ljudima, bez kojih nijedno društvo ne može ići ka boljoj budućnosti. Evropska unija je nedavno pokrenula projekt posvećen upravo njima, a zove se GenChange. Pet timova sastavljenih od talentovanih studenata i studentica s univerziteta širom Bosne i Hercegovine učestvovalo je u stvaranju videokampanja koje za cilj imaju predstaviti BiH kao zemlju koja se oduvijek nalazi u srcu Evrope.

Publika i žiri odlučili su da je pobjednik Tim Sevdah, kojeg čine studenti s Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru. Oni su na jedinstven način dočarali priču o sevdahu kao neuništivom djelu bh. tradicije i pobrali najviše simpatija, kako publike, tako i žirija.

Osim toga, Dan Evrope, 9. maj, je ove godine bio poseban za našu zemlju zato što smo ga prvi put obilježili kao zemlja kandidat. Tim povodom organizovani su kulturni događaji u Sarajevu pod nazivom "Oduvijek u srcu Evrope". Između ostalog, ispred Vječne vatre su nastupili Laka i Lela, Zoster, Helem Nejse, Marija Šestić, Aida Aršić Mušanović i Nedim Bašić. Kino Meeting Point je bilo domaćin Evropskih dana filma.

Građani Banje Luke su također slavili uz popularnu srbijansku muzičarku Konstraktu i bend Letu Štuke. Brčko, Tuzla, Mostar, Jajce i Travnik nisu bili izostavljeni te su i ovdje građani imali priliku prigodno obilježiti Dan Evrope. Pohvalno je i to što građanska borba nije zanemarena pa je u Travniku organizovan i susret s izvanrednim ženama Kruščice, koje su se udružila u herojskoj borbi za očuvanje okoliša i osnaživanje žena.

Kada je riječ o pružanju podrške ženama, u maju je u concept storeu Kutcha bila otvorena izložba "Revolucija dok mirišem baš lijepo" crnogorske vizuelne umjetnice i ilustratorice Andrijane Vešović, poznatije kao Zombijana Bones. Svi koji koriste Instagram sigurno su naišli na njene crteže koji na pomalo humorističan način oslikavaju borbu koju žene na Balkanu svakodnevno vode - od toga da nastoje biti ravnopravne u društvu do mijenjanja svijesti muškaraca u njihovoj bližoj okolini.

Zombijana kroz svoje radove, između ostalog, širi svijest o tome koliko je ravnopravnost žena i muškaraca značajna za stvaranje zdravog društva koje poštuje temeljna prava EU. Izložba je bila izložena i u Banjoj Luci, a sav prihod doniran je lokalnim sigurnim ženskim kućama.

Među značajnijim kulturnim manifestacijama koje su se ove godine održale uz podršku EU nalazi se i Sarajevo Photography Festival koji okuplja etablirane i nove fotografe iz cijelog svijeta. Festival nudi dinamičan niz aktivnosti, uključujući izložbe, radionice, predavanja i diskusije, kao i preglede portfolija i događaje umrežavanja. Izložbe, koje se sastoje od samostalnih i grupnih izložbi, sadrže široku paletu fotografskih stilova i tehnika.

Sarajevo Photography Festival
Sarajevo Photography Festival

Također treba spomenuti i Selmu Selman, jednu od najznačajnijih umjetnica rođenih u Bosni i Hercegovini. Međunarodnu karijeru ostvarila je prije nekoliko godina, a 2021. je uz podršku EU u Umjetničkoj galeriji BiH predstavila svoju prvu samostalnu izložbu u Sarajevu na kojoj je groz odbačene predmete predstavila vlastitu viziju svijeta te ukazala na položaj Roma u društvu i predrasude koje mnogi imaju prema njima.

U periodu juni - juli 2023. Selman je imala nekoliko izuzetnih nastupa, a trenutno boravi na Kosovu povodom otvaranja Autostrada Biennala na kojem je izložen jedan od njenih posljednjih radova. Nakon njene samostalne izložbe na Rijksakademie u Amsterdamu, u drugoj polovini juna Selmanini radovi prikazani su na najvećem svjetskom art fairu Art Basel, u posebnom programu Unlimited na kojem se predstavljaju monumentalna djela pozvanih umjetnika.

Nabrojani primjeri samo su djelić mozaika naše kulturne scene. Istina, sada više nego ikada mladi umjetnici imaju priliku da svoj talent pokažu široj publici koristeći medije te učestvujući u projektima EU. Iako nam umjetost ne pada odmah na pamet kada se spomenu EU integracije, ona ima itekako bitan utjecaj.

Kroz nju se šire ideje koje na pozitivan način mijenjaju društvo - građani počinju propitivati stvarnost u kojoj žive, obraćati pažnju na one čiji se glas ne čuje dovoljno i još mnogo toga. Umjetnost jeste pokretač promjena i ni u kom slučaju ne treba biti stavljena na posljednje mjesto. Stvaranjem zdravije kolektivne svijesti stvara se i nada za bolju budućnost BiH u okvirima EU.