Kultura
2

Promovisana nova knjiga o najatraktivnijim putovanjima Vehida Gunića

FENA
(Foto: FENA)
Bosanskohercegovački novinar Vehid Gunić opisao je svoja najatraktivnija putovanja u novoj knjizi "Putovanje radi povratka", koja je sinoć promovisana u Art kući sevdaha u Sarajevu.

"Moje prvo putovanje se desilo 1967. godine u Moskvi kada sam izvještavao s parade povodom Dana pobjede nad fašizmom. S tim započinje sadržaj knjige, a završava s putovanjem u Tasmaniju", izjavio je Feni Gunić na predstavljanju knjige.

Novinarstvom se, kaže, počeo baviti baš zbog želje za putovanjima smatrajući da ova profesija to i podrazumijeva. Sretan je zbog činjenice što je i ostvario najveći dio svojih snova o upoznavanju što većeg broja zemalja svijeta.

"Zato sam želio napisati ovu knjigu. Na moju karijeru uticala su dvojica ljudi, pokojni Vlado Dijak o kojem sam napisao knjigu i jedan od najvećih svjetskih reportera Egon Ervin Kiš, čije sam reportaže i iz BiH znao gotovo napamet", prisjetio se Gunić.

Pored svjetskih destinacija, u knjizi je posvetio pažnju "domaćim putovanjima", među kojima su posebna ona u Janju, Žepu i Prusac.

"Čitaoci će moći s Gunićem sanjati i putovati jer je tako knjiga napisana. U trenucima dok čitate knjigu možete se zamisliti na tim putovanjima", poručio je izdavač i urednik knjige Armis Mašić.

Sinoćnju promociju Gunićeve knjige upotpunili su i doajeni sevdalinke Sejo Pitić i Arif Alajbegović, a potom i Lejla Čaušević i trinaestogodišnja Nejra Brka u pratnji mladog Damira Galijaševića.