BiH
78

"Od Bilina Polja do Akropolja": Desetine hiljada kilometara na točkovima za knjigu od 70-ak reportaža

Piše: E. M.
Mirza Dajić (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Muzeju grada Zenice večeras je upriličena promocija knjige dugogodišnjeg novinara Oslobođenja Mirze Dajića pod nazivom "Od Bilina Polja do Akropolja" u kojoj je sadržano više od 70 reportaža nastalih širom svijeta.

U sklopu večerašnje promocije knjige održana je i izložba fotografija fotoreportera Oslobođenja Muhameda Tunovića iz Zenice čiji se radovi nalaze u Dajićevoj knjizi. Njih dvojica su dugi niz godina sa prijateljima u kombiju putovali širom Evrope kako bi pratili reprezentaciju Bosne i Hercegovine na utakmicama ili jednostavno pisali o kulturama i dešavanjima van granica naše zemlje.

Kombi, odabrana ekipa u kojoj su bili Dajić i Tunović te desetine hiljada kilometara su ono što čini temelj knjige "Od Bilina Polja do Akropolja" čijoj je promociji prisustvovao nezapamćeno veliki broj posjetilaca, među kojima i selektor kadetske reprezentacije BiH Sakib Malkočević.

Sve zgode i nezgode na jednom mjestu

Dajić je dugogodišnji novinar Oslobođenja, a njegov kolega Muhamed Tunović isto toliko godina njegovim tekstovima obezbijedi potrebne fotografije. Zgode i nezgode sastavili su u jednu knjigu o kojoj su večeras govorili promotori.

Direktor Muzeja grada Zenice Adnadin Jašarević je kazao kako svi putevi vode u Zenicu.

"Postoji izreka da svi putevi vode u Rim, ali ja bih rekao da svi putevi vode u Zenicu i na Bilino Polje, a to je najbolje osjetio Mirza Dajić koji je ta svoja osjećanja napisao u ovoj knjizi", izjavio je Jašarević.

Zenički novinar Džemaludin Ramić je kazao kako za Dajićevu knjigu nije potreban uvod i da nije potrebno govoriti o tome šta je pisac htio reći, jer što je htio, to je i napisao.

"Knjigu karakteriše novinarska jasnoća i jednostavnost koja nas novinare karakteriše na taj način da tekstovi moraju biti jasni čistaču ulica, a da ne budu smiješni doktoru nauka. Od Bilina Polja do Akropolja krenula je ekipa koja se nazvala 'kompi ekipa'. Za neke reportaže žrtvovali su se i po 2.000 kilometara u jednom smjeru kako bi nama svima prenijeli prava osjećanja sa događaja kao što su utakmice reprezentacije Bosne i Hercegovine", kazao je Ramić.

O knjizi je večeras govorila i glasnogovornica Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Slavica Pecikoza koja je uvijek sa velikom radošću u svim državama Evrope gdje je naša reprezentacija igrala "kombi ekipu" dočekivala sa osmijehom i toplom riječju. I večeras Dajić je za svoju knjigu dobio samo riječi hvale.

"Moram se zahvaliti autoru koji ovom knjigom nudi bogatstvo, a najveće je put od Bilina Polja do Akropolja. Zrno kada pada nikad ne umire, to su rekli davno mudri ljudi, a ja bih dodala da ovo zrno u autorskom kazivanju Mirze Dajića i fotografske zapise Muhameda Tunovića živi zauvijek", izjavila je Pecikoza.

Živa fotografija i kvalitetna priča

Glavna i odgovorna urednica Oslobođenja Vildana Selimbegović na večerašnjoj promociji knjige je izjavila da nema ljepše zadaće nego da govori o knjizi u kojoj su sadržani tekstovi koji su objavljeni u listu koji ona uređuje.

"Na izlazu iz redakcije kolege su me zamolile da prenesem čestitke sa porukom da bi svi večeras bili ovdje, ali moraju pripremati novinu za sutra. Posebno sam sretna što večeras govorim o ovoj knjizi koju je napisao Dajić i u kojoj se nalaze fotografije Tunovića. Kada su njih dvojica na putu ja znam da neću imati mnogo posla jer će naslovna stranica biti ispunjena vrlo dobro i živom fotografijom i kvalitetnim tekstom", izjavila je Selimbegović.

Dajić je u svome obraćanju prisutnima rekao kako je navikao biti sa druge strane stola kao novinar koji uzima izjave, ali da je večeras posebno teško govoriti.

"Imali smo sreću da proputujemo Evropu i na kraju svega ovoga moramo se zahvaliti svima koji su nam dali podršku. Sve je krenulo kao suluda ideja da idemo na put, a zenički privrednici koji su nam dali podršku su bili iznenađeni time da grupa novinara iz Zenice ide u Bjelorusiju kombijem i njima se od srca zahvaljujem", izjavio je Dajić.

Reportaža iz Minska imala je efekta i u Bosni i Hercegovini. Od tada uz pomoć izvještavanja novinara ne zviždi se gostujućim himnama u Zenici.

"Kombi družina, kako smo je odmilja prozvali, obišla je desetine hiljada kilometara kako bi bili uz našu reprezentaciju. Baš tako i nosi naziv prva reportaža iz Bjelorusije 'I na kraj svijeta sa reprezentacijom', a upravo, zajedno sa drugim novinarima i ljudima iz krovne kuće bh. nogometa, pomogli smo u educiranju publike da se ne zviždi himni zemalja koje su gostovale na Bilinom Polju, i to, prenijevši kako smo bili dočekani u Bjelorusiji, u njihovoj prijestonici, Minsku. Tada je i Savez proveo akciju, koju su nakon toga podržale sve medijske kuće i postignut je značajan efekat u svemu", izjavio je Dajić te dodao: "Nadam se da će ova knjiga i 70-ak priča u njoj uz fotografije mog kolege Badija dočarati dio onoga što smo prošli i doživjeli".

Na večerašnjem događaju Dajić i Tunović su zeničkim privrednicima Mirsadu Čizmi i Edinu Beganoviću uručili prigodne poklone zbog nesebične podrške u organizaciji putovanja, a poklon je uručen i selektoru kadetske reprezentacije BiH Sakibu Malkočeviću.