lifestyle
224

Adis Tanović nastavlja predstavljati BiH u najljepšem svjetlu

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
"Vodič kroz Sarajevo" i ''Fotomonografija Bosne i Hercegovine" autora Adisa Tanovića prezentirani su večeras u Sarajevu.

Promotori smatraju da su ta dva djela značajan doprinos bh. turizmu.

Vodič, pojasnio je autor, sadrži putopisne tekstove koji opisuju historijsko jezgro i okolinu grada, razvoj Baščaršije, mahala i zanata.

Fotomonografija, po njegovom mišljenju, na najbolji način predstavlja sve bh. potencijale. Osim fotografija u knjizi se nalaze i tekstovi o graditeljskom naslijeđu, kulturi, tradiciji i prirodnim bogatstvima kao što su: rijeke, jezera, planine i vodopadi.

"Prije četiri godine pokrenuo sam projekt 'Kako putovati Evropom' nakon što je BiH ukinut vizni režim, imao sam želju da našim stanovnicima prezentiram Evropu, njenu kulturu i sve ono što je interesantno i kroz taj projekt izdao sam nekoliko knjiga. Dok sam prezentirao sve te knjige došao sam na ideju i da Evropi predstavim BiH", istakao je Tanović.

Podsjetio je da su njegove ranije knjige o BiH prezentirane širom svijeta.

Knjige sadrže putopisne tekstove kroz gradove, muzeje i kompletnu kulturnu baštinu. Tanović je naglasio da je 18 mjeseci snimao fotografije u cijeloj BiH.

"Dane i noći sam provodio čekajući prave trenutke kako bi u najljepšem svjetlu predstavio BiH. Ponosam sam na ova izdanja. Siguran sam da ljudi koji dođu do ove knjige mogu da vide BiH u najljepšem svjetlu", naveo je.

Promotor Midhat Kasap je istakao da je izuzetan značaj projekata koje radi Tanović.

Rekao je da su kroz kratke tekstove na najbolji način opisani svi značajniji dijelovi BiH.

"Tanović uspijeva da nas provede kroz BiH, ali i druge zemlje. Kratko i jasno je objasnio ono čime se ponosimo, u tome i jeste značaj", naveo je Kasap.