Kultura
31

U Gazi Husrev-begov hanikahu otvorena izložba "Prirodno i kulturno blago Bosne i Hercegovine"

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
"Prirodno i kulturno blago Bosne i Hercegovine" naziv je izložbe fotografija Adisa Tanovića otvorene večeras u Gazi Husrev begovom hanikahu.

Na izložbi "Prirodno i kulturno blago Bosne i Hercegovine" predstavljeno je desetak gradova i trideset fotografija iz Bosne i Hercegovine.

Na fotografijama, koje su dio fotomonografije i knjige, svojevrsnog vodiča kroz BiH i Sarajevo, nalaze se prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, rijeke, planine, jezera, vodopadi, naslijeđe iz Osmanskog i austrougarskog perioda i sve ono, kako navodi sam autor, što je u ovom trenutku Bosni i Hercegovini najznačajnije za promovisati građanima Evropske unije.

Izložba se stalno mijenja i dosad je autor održao preko 50 promocija širom Evrope. Nedavno se vratio sa osamnaestodnevne turneje po Skandinaviji, gdje je, uz podršku brojnih organizacija i udruženja, građanima Danske, Švedske i Norveške predstavio sve ljepote Bosne i Hercegovine.

"Izuzetna mi je čast da mogu prenijeti samo pozitivne impresije, koje imaju skandinavski narodi prema našoj domovini. Tu se, prije svega, misli na graditeljsko naslijeđe, spoj istoka i zapada, prirodne ljepote - planine, rijeke, jezera i vodopade", kaže Tanović.

Izložba u Sarajevu će biti otvorena do 10. aprila 2016. godine. Naredne promocije izložbe održat će se 11. aprila u Zavičajnom muzeju u Konjicu, te 30. aprila 2016. godine u Cirihu u Njemačkoj.

Kako autor navodi, u toku su pregovori da se prezentacija održi u još nekim gradovima EU, a novu posjetu Skandinaviji planira na jesen 2016. godine.