{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prikazan film "Spašen jezikom" o bosanskom Sefardu Morisu Albahariju

F
20.1.2016. u 08:23
26
2
Prikazan film "Spašen jezikom" o bosanskom Sefardu Morisu Albahariju
26
U prostorijama Jevrejske općine Sarajevo sinoć je upriličena projekcija filma "Spašen jezikom".
To je istinita priča o Morisu Albahariju, bosanskom Sefardu koji je odrastao u Sarajevu i o tome kako ga je znanje ladina, judeošpanjolskog, njegovog maternjeg jezika, spasilo tokom holokausta.

"Radi se o jeziku koji pripada romanskoj grupi, a Albahari je tako govorio sa italijanskim vojnicima koji su ga zaštitili. Cijeli film je ustvari jedna oda jeziku koji se polako gubi, a mi ga u BiH pokušavamo zaštititi i sačuvati, tako da će vjerovatno od sljedeće školske godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu postojati alternativni kursevi ladinskog jezika i kulture", izjavio je predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci.

Ako ima neka poenta cijelog filma, kako je dodao Finci, onda se ona odnosi na to da je sve dobro znati i da svaki jezik može da koristi, pa čak i jezik naših predaka koji više gotovo niko ne govori.

Film je rađen u američkoj produkciji, a autori Susanna Zaraysky i Bryan Kirscher prikazali su priču o sefardskoj zajednici i životu u starom Sarajevu, o jeziku kao dijelu kulturne baštine i identiteta, o muzici, o lijepim i bolnim uspomenama. U filmu se pojavljuju i malobrojni preostali izvorni govornici ladinskoj jezika u Sarajevu, kao i izvođači tradicionalne sefardske muzike i sevdaha.

"Film je napravljen sa jednim ciljem. Autorica Susanna Zaraysky, novinarka i publicistkinja iz SAD-a, poliglota je i stalno tvrdi da su jezici spona među ljudima. Ovim filmom je htjela da dokaže da znanje jezika spašava glavu", kazao je prije projekcije Moris Albahari.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li ste zadovoljni kvalitetom kulturnih manifestacija u BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: