Još jedna reakcija
18

Jevrejska opština Sarajevo o izjavi ratnog zločinca Kordića: Tražimo hitnu reakciju političkog vrha

B. R.
Aškenaska sinagoga i Jevrejska opština u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Aškenaska sinagoga i Jevrejska opština u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Jevrejska opština u Sarajevu je također osudila izjave presuđenog ratnog zločinca Daria Kordića.

Prošlogodišnji Kordićev odgovor da bi "sve ponovio" na pitanje da li je vrijedilo zatvora nazvali su izrugivanjem i vrijeđanjem ne samo žrtava njegovih zlodjela, već svih, kako su istakli, slobodoljubivih ljudi.

Smatraju da se Kordić ruga i međunarodnoj "pravdi" za koju su napomenuli da mu je omogućila da nakon dvije trećine izrečene kazne bude pušten iz zatvora.

"Zbog svega što smo čuli od ovog zločinca, mi Jevreji Sarajeva osuđujemo poruku koja poziva na veličanje i ponavljanje zločinca o odlučno tražimo hitnu reakciju političkog vrha i zakonski moguću reakciju pravosudnih organa", dodaju.

Ako ta reakcija izostane, kako su naglasili, mogućnost stvaranja ambijenta za život dostojan čovjeka u Bosni i Hercegovini bit će definitivno izgubljen.

"Šutnjom i izostankom reakcije doprinosimo relativizaciji i afirmaciji zločina presuđenih ratnih zločinaca. Antifašizam je temeljna vrijednost savremenog društva nakon Drugog svjetskog rata i mora biti i u Bosni i Hercegovini", poručili su iz Jevrejske opštine u Sarajevu.

Kordićevu izjavu, koja je zabilježena javno objavljenim videosnimkom, osudili su brojni domaći, strani i međunarodni akteri. Nakon što je predsjednik Bosanske stranke (BOSS) Mirnes Ajanović prijavio Kordića Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, Tužilaštvo je formiralo predmet protiv Kordića.