Promoviran u Tuzli
47

Dino Mustafić uradio dokumentarac o panonskim jezerima: Slane lagune su oživjele grad

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
"Pannonica na zrnu soli", naziv je dokumentarnog filma o panonskim jezerima u Tuzli, koji je nastao u režiji Dine Mustafića. Ovo ostvarenje danas je doživjelo svoju promociju u gradu slanih laguna.

Film "Pannonica na zrnu soli" donosi dokumentarističku priču o nastanku panonskih jezera koja su danas turistički biser Tuzle, ali i Tuzlanskog kantona.

"Mislim da je ovo jedna od priča sa kojim se cijela BiH može dičiti. Film govori o jednom gradu i jednom vremenu, o ljudima koji su bili na odgovornim mjestima i koji su radili iz ljubavi prema tom gradu i iz želje da se identitet tog grada promijeni shodno tendencijama 21. vijeka", kazao je Mustafić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Formiranjem panonskih jezera, odnosno tri jezerske školjke koje su u konačnici pretopljene u veliki kompleks, Tuzla je doživjela tranziciju iz industrijski mrtvog grada u turistički poželjnu destinaciju.

"Lijepo je svjedočiti ostvarenju svojih snova. Panonika je bila moj san, san koji su podržali građani Tuzle, ali i svi moji saradnici na ovom mega projektu. Nadam se da će se u budućnosti panonska jezera širiti, da će se turizam širiti", istaknuo je bivši gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Aktuelni gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić ističe da su panonska jezera zapravo predstavljale tačku preokreta u razvoju jednog grada.

"Tuzla je pretvorena iz grada teške industrije u grad lijepe perspektive. Ono što je naš zadatak je da mi moramo svi zajedno sačuvati ono što je do sada izgrađeno i širiti ovu priču dalje. Nama je veoma važan kvalitet života građana Tuzle", naglasio je Lugavić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Prije 20 godina u centru Tuzle izgrađeno je prvo slano jezero, a od tada do danas kompleks su dodatno obogatile još dvije jezerske školjke.

Jedinstvena slana jezera nekadašnji isključivo grad industrije i uglja pretvorila su u primamljivu destinaciju, ucrtanu i na evropskoj turističkoj mapi.