Kultura
39

Priča o bh. porodici 20 godina nakon rata u utrci za Oscara

Klix.ba
Udruženje filmskih radnika tradicionalno svake godine bira kandidata ispred BiH za američku nagradu Oscar, a u kategoriji stranog filma ove godine se našao film "Naša svakodnevna priča" rediteljice Ines Tanović.

Rezultati sa sastanka Udruženja filmski radnika Bosne i Hercegovine objavljeni su danas, a već su poslani u Akademiju, koja ih je odobrila. Također, ove se godine u Sarajevu nalazi i predstavnik Akademije, sa kojim su članovi Udruženja filmskih radnika jučer održali sastanak.

Elma Tataragić, selektorica Takmičarskog programa Sarajevo Film Festivala, je od tri bh. filma odabrala upravo ovaj za Takmičarski program SFF-a, budući da se radi o, kako navodi, "jednom izuzetnom ostvarenju sa jako dobrim glumcima i jako relevantnom temom koja je obrađena na jedan vrlo autorski način."

"Reakcije kritike su jako dobre, a ono što je također zanimljivo jeste da je i sarajevska publika dobro reagovala i na jednu i na drugu projekciju. Ovaj film će se prikazati još i večeras i sutra, a pred kraj ćemo vidjeti prave reakcije", kazala je u razgovoru za Klix.ba Elma Tataragić.

Film "Naša svakodnevna priča" već u septembru ide u distribuciju, nakon čega će se vidjeti prave reakcije publike, no Tataragić se nada da će one biti dobre budući da je glumačka ekipa ostvarila sjajne uloge.

Rediteljica filma Ines Tanović je na premijeri filma neku noć kazala kako je napravila film o bosanskoj savremenoj porodici iz jedne srednje intelektualne klase koja živi u Sarajevu.

"Mislim da se bosanski film dosad nije bavio takvim temama, to je film koji govori o posljedicama rata 20 godina nakon njegovog završetka. Mi živimo jedan tranzicijski period koji je izuzetno težak i mislim da rat zapravo nije ni završen, da se nastavlja nekim drugim sredstvima i da i dan danas osjećamo posljedice toga", kazala je za Klix.ba Ines Tanović.

Bitan dio filma je i sevdalinka, a posebna je uloga pripala Boži Vreći koji je otpjevao sevdalinku koja je rediteljici bila motiv za pisanje.

"Motiv filma je moja izvedba pjesme 'Kiša bi pala'. Bilo je to jako je lijepo i neobicno iskustvo", kazao je Vrećo.

Uloge u filmu tumače renomirani glumci iz BiH i regije: Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Jasna Ornela Bery, Vedrana Seksan, Maja Izetbegović, Nina Violić, Boro Stjepanović, Goran Bogdan, Enis Bešlagić, Aleksandar Seksan, Goran Navojec, Mediha Musliović, Mirvad Kurić, Moamer Kasumović.

Producent je Alem Babić, direktor fotografije Erol Zubčević, kostimografkinja Sanja Džeba, a scenograf Mario Ivezić. Koproducenti su Dunja Klemenc iz Slovenije i Zdenka Gold iz Hrvatske.