Kultura
128

Na crvenom tepihu SFF-a ekipa filma "Naša svakodnevna priča"

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U okviru 21. izdanja Sarajevo Film Festivala, večeras je u Narodnom pozorištu svoju premijeru imao i film bh. rediteljice Ines Tanović, "Naša svakodnevna priča".

Film predstavlja Sarajevo danas u kome porodica Sušić živi našu svakodnevnu priču koja je sklopljena kao kolaž prepoznatljivih sudbina. Sudbine glavnih likova uvezane su taktom tradicionalne bosanske pjesme - sevdalinke u kojoj sevdah oslikava njihovo emotivno stanje i čežnju.

"Ja sam napravila film o bosanskoj savremenoj porodici koja živi u Sarajevu iz jedne srednje intelektualne klase. Mislim da se bosanski film dosad nije bavio takvim temama, to je film koji govori o posljedicama rata 20 godina nakon njegovog završetka. Mi živimo jedan tranzicijski period koji je izuzetno težak i mislim da rat zapravo nije ni završen, da se nastavlja nekim drugim sredstvima i da i dan danas osjećamo posljedice toga", kazala je za Klix.ba rediteljica filma Ines Tanović.

Bitan dio filma je i sevdalinka, a posebna je uloga pripala Boži Vreći koji je otpjevao sevdalinku koja je rediteljici bila motiv za pisanje.

"Motiv filma je moja izvedba pjesme 'Kiša bi pala'. Bilo je to jako je lijepo i neobicno iskustvo", kazao je Vrećo.

Uloge u filmu tumače renomirani glumci iz BiH i regije: Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Jasna Ornela Bery, Vedrana Seksan, Maja Izetbegović, Nina Violić, Boro Stjepanović, Goran Bogdan, Enis Bešlagić, Aleksandar Seksan, Goran Navojec, Mediha Musliović, Mirvad Kurić, Moamer Kasumović.

Producent je Alem Babić, direktor fotografije Erol Zubčević, kostimografkinja Sanja Džeba, a scenograf Mario Ivezić. Koproducenti su Dunja Klemenc iz Slovenije i Zdenka Gold iz Hrvatske.

SFF