Film/TV
6

Film "Naša svakodnevna priča" kandidat za Oskara iz BiH

Klix.ba
Udruženje filmskih radnika BiH izabralo je ovogodišnjeg kandidata Bosne i Hercegovine za nagradu Oskar, a to je film rediteljice Ines Tanović "Naša svakodnevna priča".

Film je svjetsku premijeru imao prije na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivala gdje je prikazan u okviru Takmičarskog programa - igrani film.

Inače, u filmu glume Jasna Ornela Beri, Emir Hadžihafizbegović, Uliks Fehmiu, Maja Izetbegović, Nina Violić i Boro Stjepanović, a producent filma je Alem Babić ispred produkcijske kuće Dokument.

Članovi komisije, koju je ranije potvrdila Američka Akademija, bili su: Elma Tataragić, scenaristica, reditelji Srđan Vuletić, Alen Drljević i Nedžad Begović, montažer Zijad Mehić, kostimografkinja Lejla Hodžić, producenti Amira Lekić i Adnan Ćuhara, te scenaristica i rediteljica Tina Šmalcelj.

Filmovi koji su razmtarani bili su "Hiljadarka" Nenada Đurića, "Naša svakodnevna priča" Ines Tanović i "Sabina K.", Cristobala Kruzena.

Mogućnost prijave, prema pravilima Američke Akademije, imali su producenti sa bh. dugometražnim filmovima koji su distribuirani ili će biti u distribuciji u periodu od 1.10.2014. do 1.10.2015. godine u kinima Bosne i Hercegovine najmanje sedam dana za redom, koji imaju DCP ili 35mm kopije filmova i koji su uglavnom na jeziku zemlje ispred koje se kandidiraju.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 15 godina kandidira film Američkoj Akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film. Podsjećamo da je na kandidaturu Udruženja filmskih radnika BiH 2001. godine, film "Ničija zemlja", Danisa Tanovića, nominiran, a u martu 2002. godine i nagrađen prestižnom nagradom Oscar za najbolji strani film. Nakon toga, Udruženje je svake godine biralo kandidate, a među njima su se našli film "Gori vatra" Pjera Žalice, "Sasvim lično" Nedžada Begovića, "Grbavica" Jasmile Žbanić, "Teško je biti fin" Srđana Vuletića, "Snijeg" Aide Begić, "Epizoda u životu berača željeza" Danisa Tanovića, koji je ušao i na užu listu od 10 kandidata, te drugi, saopćilo je Udruženje filmskih radnika BiH.