Kultura
41

Premijera filma "Terra Magica" zakazana za 23. mart

Klix.ba
U pretposljednjoj martovskoj sedmici, pod okriljem Sarajevo Wine Weekenda – Art of Wine, će se na jednom mjestu naći vinari Marjan Simčič, Edi Simčič, Stojan Ščurek, Aleš Kristančič, Marko Skočaj i Tomaž Kavčič, trenutno najtraženiji i najeksponiraniji chef iz Slovenije. Povod je bh. premijera dokumentarnog filma "Terra Magica".

"Terra Magica" film uzbudljivog putovanja kroz vinograde Goriških Brda, koja su posljednjih godina apsolutni enološki fenomen sa vinima koja su podjednako tražena u Njujorku, Tokiju ili Sidneju. Premijera filma je zakazana za srijedu 23.03. u 20 sati u sarajevskom kinu Meeting Point i, očekivano, karte za ovaj izvanredan film nedavno preminulog režisera Jure Breceljnika su već rasprodane.

Film je do sada nepodijeljeno oduševio publiku i kritičare, dajući jedinstven i intiman pogled na proces stvaranja vina kao svojevrsne umjetnosti i koja, kod znalaca, dosežu astronomsku vrijednost i već su odavno dijelom kolekcionarskih zbirki onih koji se ozbiljno bave enologijom. Primjera radi, vinarija Movia je krajem prošle godine ponovo uvrštena na listu 100 ponajboljih vina i alkoholnih pića u svijetu, prestižući konkurenciju iz Francuske, Italije, SAD-a, Argentine, Čilea i drugih zemalja sa daleko dužom tradicijom u pravljenju vina.

A kako vrhunska vina nikada ne idu bez vrhunskih gastronomskih delicija, odmah po premijeri filma, 24.03., u restoranu 4 sobe gospođe Safije će biti upriličen još jedan događaj - poslastica za gurmane: ekskluzivna wine & dine večera sa Tomažem Kavčičem, chefom čija je slava odavno prevazišla regionalne okvire. Kavčič, vjerovatno najveća zvijezda kulinarske scene u ovom trenutku i jedan od najnagrađivanijih chefova koji stilom, spretnošću i opuštenošću osvaja publiku, će u ovom srajevskom restoranu pripremati finger food uparen sa vinima protagonista filma "Terra Magica". Kao i za premijeru filma, za ovu večeru vlada izniman interes, jer predstavlja jedinstvenu priliku da se "kod kuće" isprobaju specijaliteti i vina koja oduševljavaju svijet.

Ovim se događanjima Sarajevo – do sada u svijetu poznato kao grad filma – definitivno upisuje i u gastronomske i enološke "must visit" lokacije na mapi regiona.