biznis
49

Deveti Sarajevo vino fest okuplja najbolje i najpoznatije domaće i vinare iz regiona

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Deveti po redu Međunarodni festival vina i gastronomije "Sarajevo vino fest" svečano je otvoren danas u 17 sati u hotelu Radon Plaza u Sarajevu.

Na ovogodišnjem "Sarajevo vino festu" učestvuje više od 50 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Italije, Mađarske, Makedonije, Slovenije, Srbije i Španije, a očekuje se veliki broj posjetilaca koji će dva dana u atraktivnom festivalskom ambijentu moći uživati u odličnoj ponudi vrhunskih vinarija i gastronomskim specijalitetima prestižnih domaćih i regionalnih proizvođača hrane.

Festival organizuje udruženje gastronoma "Gastro kutak", a tokom trajanja festivala danas i u petak, 26. februara bit će održane i posebno osmišljene vinske i kulinarske radionice.

I ovaj put manifestacija će okupiti istaknute vinare, enologe, somelijere, degustatore, kuhare, ugostitelje, turističke djelatnike, te javne ličnosti.

Cilj festivala "Sarajevo vino fest" je promocija vinske industrije i kulture vina, turističke i ugostiteljske ponude, proširenje gastro ponude u Bosni i Hercegovini, kao i promjena imidža BiH, te promocija i razvoj sajamskog i festivalskog turizma.

Glasnogovornik "Sarajevo vino festa" Darko Košavić izjavio je da mu je zadovoljstvo što je održavanje Festivala postala lijepa tradicija i što svake godine imaju sve više izlagača.

Istakao je da je Festival zauzeo "crveno slovo" u kalendarima svih ozbiljnijih ugostitelja, vinara, vinogradara i turističkih radnika, što im je i bio cilj.

Košavić je rekao da se na Festivalu redovno sklapaju poslovi, ali da nije riječ o nekim grandioznim projektima, kao i da se razmjenjuju iskustva i sklapaju nova prijateljstva.

Cilj festivala je promocija vinogradarstva, vinske industrije i kulture konzumiranja vina, promocija turističke i ugostiteljske ponude, proširenje gastro ponude u Bosni i Hercegovini, kao i poboljšanje ukupnog imidža BiH, te promocija i razvoj sajamskog i festivalskog turizma.

Sinan Merzić, direktor kompanije Hepok Mostar je kazao kako će na Festivalu predstaviti nova Hepokova vina iz berbe 2014.

"Radi se o novim sortama kojima smo oplemenili bh. vinograde: od crnih sorti tu su merlot i cabernet sauvignon, a od bijelih tamjanika, traminac, chardonnay, kao i dvije autohtone hercegovačke sorte, žilavka i blatina. Nadamo se pozitivnom odzivu naših standardnih kupaca, kao i novim kupcima koji će danas imati priliku da ovdje probaju naša vina", kazao je Merzić za Klix.ba.