Film/TV
16

Bh. premijera filma "Terra Magica": Sarajevo - grad filma i vrhunskih vina

Klix.ba
(Foto: Tarik Rešidbegović/Klix.ba)
U sarajevskom Meeting Pointu u srijedu je u organizaciji sarajevskog vinskog festivala Sarajevo Wine Weekenda, kompanije Fina vina d.o.o. i restorana 4 sobe gospođe Safije održana dugo očekivana premijera dokumentarnog filma "Terra Magica" nedavno tragično preminulog slovenskog režisera Jure Breceljnika.

Film je svojevrsni road-movie sniman u Goriškim Brdima, koji kroz fantastičnu fotografiju pripovijeda toplu i intimnu priču o nastajanju vina, o predanosti zemlji, suncu i vinogradarstvu. Film je sniman nešto manje od tri godine i svojevrsno je svjedočanstvo o trudu nekolicine ljudi koji su svojom strašću prema vinovoj lozi i zalaganjem vratili na scenu potpuno prirodnu proizvodnju vrhunskih vina, beskompromisno se držeći tradicije i služeći, a ne gospodareći vinogradu.

Na press konferenciji održanoj povodom premijere, o filmu su govorili akteri, zvijezde-vinari Aleš Kristančič (Movia), Marjan Simčič, Edi Simčič, Stojan Ščurek i Marko Skočaj (Dolfo). Upravo su porodice ovih pet vinara, čija tradicija proizvodnje vina seže i po nekoliko desetina, pa čak i stotina godina unazad zaslužno za svjetsku slavu ovog regiona ne samo u stručnim enološkim krugovima ili među poznavaocima i kolekcionarima vrhunskih vina, nego i šire.

"Vinarstvo počinje sa zrelim vinogradom. Da dobiješ dobru lozu, moraš najprije imati oko 40 godina ulaganja. Tek onda dobijaš vino iz takve zrele loze. Ulaganje nisu samo pare, to je i vrijeme, a ono se ne može kupiti. Tradicija je također važna, jer neko ko ima tradiciju ima i šansu da bude dobar vinar", ustvrdio je Aleš Kristančič, ne bez razloga nazvan "liderom" među kolegama vinarima, obzirom da se njegova vina već decenijama nalaze na svjetskoj listi u kategoriji vrhunskih vina.

U filmu "Terra Magica" publika je imala priliku vidjeti kako i uz koliko predanosti nastaje vino čija cijena samo jedne boce na tržištu doseže vrtoglave cijene, koliko je ljubavi ali i dobre sreće neophodno da bi se, u konkurenciji zemalja koje imaju daleko dužu tradiciju u vinogradarstvu, stiglo do samog vrha i tamo ostalo.

Organizator Amir Beširević iz Finih vina kaže: "Misija Sarajevo Wine Weekenda, koji traje već skoro deceniju i po, je promocija vinske kulture i svega što prati plemenitu disciplinu vinogradarstva. Dovodeći 'Terra Magicu' u Sarajevo i BiH konačno smo uspjeli spojiti dvije stvari – Sarajevo odavno poznato po filmu i Sarajevo koje je konačno zaslužilo i status stjecišta vrhunskih vina i njihovih proslavljenih kreatora".

Karte za premijeru filma su bile rasprodane punu sedmicu prije projekcije, no postoji čvrsto obećanje organizatora da će i ostatak publike vidjeti ovo izvanredno filmsko putovanje uskoro, na istoj lokaciji.