Kultura
0

Predstavljena nova knjiga akademika Vladimira Premeca

FENA
"Filozofijska i sociologijska bibliografija S.R. Hrvatske od 1945. do 1962." naziv je knjige istaknutog profesora i akademika Vladimira Premeca koja je predstavljena u srijedu u Sarajevu u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva "Napredak".

Riječ je o bibliografiji filozofijske i sociologijske literature i periodike iz spomenutog perioda. Knjiga obuhvata i manje zapise i bilješke te pruža cjelovitu sliku filozofske i sociološke misli tog vremena.

Rad obuhvata jedinice po autorima, knjigama, časopisima i posebnim otiscima te novinama, a pregled je rađen abecednim redom.

O knjizi su govorili profesori Salih Fočo i Ivo Komšić.

Navodeći izuzetno naporad trud koji je potrebno uložiti u jednu bibliografiju, Fočo ocjenjuje da je ovakvu knjigu mogao stvoriti jedino strpljiv i uporan istraživač. Premec je to i učinio, izučavajući i bilježeći sva izdanja iz spomenute oblasti tokom 47 godina.

On je mišljenja da je period od 1945. do 1962. godine izuzetno značajan za prostor bivše Jugoslavije, jer se tada stvara nova duhovna zajednica - veliki ideologijski otpor.

To je, smatra Fočo, prijelazno vrijeme kada se uspostavlja novi društveni poredak te suočava s velikom nepismenošću i zanemarenošću nauke. To je i vrijeme zanosa i poleta, kada se stremilo ka stvaralaštvu i razvoju.

Drugi segment koji obilježava spomenuti period, navodi dalje Fočo, jest borba za integraciju, jednakost i pravdu, kao principe koji nikada neće zastarjeti.

"To je i vrijeme velike socijalističke ideologije koja nije trpjela spoznaje o sebi. Stoga je vladajući poredak želio odobriti samo teorije koje brane vladajući društveni sistem, dok se sociologija promatra kao buržoaska disciplina nepovoljna za vladajuću strukturu", kazao je on.

Ivo Komšić je potcrtao da ova, kao ni ostale bibliografije iz drugih naučnih disciplina, nije predviđena za široku upotrebu. To je knjiga koja nema sadržaja, te ju je utoliko teže i pisati, za razliku od autorskog teksta, smatra on.

On je stava da su poruke bibliografskih knjiga nešto drugačije - one su ogledalo jednog vremena i obuhvataju bibliotečki izraz kulturnih i znanstvenih dosega jednog naroda, te imaju enciklopedijski značaj.

I on je ponovio tvrdnju Saliha Foče da je period obuhvaćen knjigom obilježen vremenom ideologizacije, te učvršćivanjem jednopartijskog sistema koje nije išlo bez pritisaka na slobodnu nauku.

"Ipak, i ova knjiga pokazuje da nijedan totalitarni sistem ili ideologija ne mogu zaustaviti naučnu misao", zaključio je Komšić.

Knjigu je izdao HKD "Napredak".