Kultura
9

Predstavljena Hirstova "Nova religija" u Banjoj Luci

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci sutra u 19 časova bit će otvorena izložba "Nova religija" britanskog umjetnika Damiena Hirsta, dobitnika prestižne Turnerove nagrade i najznačajnijeg predstavnika umjetničkog pokreta Young British Artist’s u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tim povodom danas je u Muzeju savremene umjetnosti RS, jedinoj instituciji u Bosni i Hercegovini koja je ispunila uslove za postavljanje ove izložbe, održano pretpremijerno predstavljanje za medije i goste.

"Izložba organizovana u saradnji sa British Councilom i Paul Stolper Gallery iz Londona je posebno iskustvo za Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, za instituciju koja je pozvana da bude dio ovog velikog projekta i da na reprezentativan način imamo priliku da građanima, ne samo Banjaluke, već Bosne i Hercegovine, predstavi ovo značajno svjetsko ime", izjavila je Sarita Vujković, direktor MSURS-a.

Larisa Halilović, direktorica British Councila u BiH, koji obilježava 20 godina svog djelovanja u BiH, izjavila je da je ovo veliki događaj.

"Zaista smo sretni što smo uspjeli ostvariti ovu saradnju, jer kao što znate Damien Hirst je ime koje mnogo znači. Međutim, to ne mora da znači da će se svakom svidjeti ili da će svako razmijeti njegov rad. Ono što je nama važno je to da je tim Muzej savremene umjetnosti RS uspio ostvariti saradnju sa Paul Stolperovom galerijom. Približiti ovu vrstu umjetnosti publici, dati im priliku da stvore svoj stav je isto tako jedna veoma važna stvar", kazala je Larisa Halilović.

Paul Stolper, galerista i kustos, rekao je da "Nova religija" velika, te sa praktične strane veoma zahtjevna izložba.

"Drago mi je da smo na Balkanu i nadam se da će ova izložba biti prva stanica ove izložbe na Balkanu. Imao sam priliku da gledam ovu izložbu na različitim mjestima u različitim zemljama, od 2005. godine kada je postavljena u mojoj galeriji i svaki put se iznenadim, koliko je fantastična", kazao je Stolper, i dodao da postavka u Banjaluci izgleda nevjerovatno, pohvalivši tim koji je radio na njoj.

Postavka je osmišljena kao kompaktna cjelina sa četrdeset četiri grafike i četiri skulpture koje čine "Novu religiju", a funkcionišu kao ciklus fresaka - od Stvaranja svijeta do Posljednjeg suda. Ovi intrigantni radovi okružuju oltarsku ikonu s krstom optočenim pilulama u obliku dragulja, dječjom lobanjom i srcem obmotanim bodljikavom žicom, te pilulom isklesanom u mermeru. Ovi elementi koji čine "New Religion" tvore kapelu posvećenu želji da se smrtnost drži pod kontrolom, želji koja u isti mah ne može pomoći u suočenju sa smrću. Izložbom "Nova religija" kontroverzni Damian Hirst želi da podstakne na razmišljanje o četiri važne stvari u životu: religiji, ljubavi, umjetnosti i nauci, koje su, prema njegovim riječima, samo instrumenti koji nam pomažu da pronađemo svoj životni put.

Predpremijernom predstavljanju izložbe prisustvovali su i poznati bh. umjetnici.

Damir Nikšić, konceptualni umjetnik iz Sarajeva, izjavio je da mu je drago što je "jedna ovakva izložba došla u Bosnu i Hercegovinu, Banjaluku, Republiku Sprsku, da možemo da dođemo da vidimo".

"Lijepo se susresti sa originalnim djelima i sa Damianom Hirstom ovdje kod nas u BiH i osjetiti se dijelom svijeta i savremene umjetničke scene. To je lijepo, onako kosmopolitski i hvala svima koji su na ovom radili da malo dahnemo kad gledamo ovako lijepu umjetnost od ove naše dnevne politike, tako da malo dođemo sebi i dođemo malo svijetu", kazao je Nikšić.

Mladen Miljanović, akademski slikar iz Banja Luke, smatra da se ovom izložbom BiH vraća u svjetske tokove, te da ona predstavlja pokušaj da institucinalno uhvatimo korak, odnosno da dovedemo umjetnike koji su aktuelni ovog trenutka negdje na drugom kraju svijeta.

"Naš paradoks i naša tuga je da ono što imamo kao vrijednost ne umijemo da čuvamo, koliko zapravo igramo oko ove izložbe koja je jednako značajno, a da ove iste radove imamo u našoj kolekciji mi uopšte ne bi toliko brinuli o njima. Onog trenutka kada spoznamo da je osiguranje za ovu izložbu kao kada sastavimo sve budžete za kulturu država u regionu, možda i veće, ili da je jedan od radova vrijedniji od naše godišnje rate MMF-u, onda shvatimo značaj toga. Nekako kod nas sve dok se nešto ne uporedi sa novcem mi ne prihvatamo kao vrijednost. To sa druge strane govori o tome koliko još uvijek kao društvo nismo došli na taj nivo da kulturne vrijednosti ne posmatramo samo na tom finansijskom nivou nego na možda malo dubljem", rekao je Miljanović.

Izložba Damiena Hirsta u Banjaluci će biti otvorena do 27. maja.