Kultura
0

"Nova religija": Izložba britanskog umjetnika Damiena Hirsta stigla u Banju Luku

Klix.ba
British Council, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske i Galerija Paul Stolper s velikim zadovoljstvom najavljuju otvaranje izložbe "Nova religija" britanskog umjetnika Damiena Hirsta u Muzeju 17. marta 2016. godine.

Riječ je o jednom od najutjecajnijih, najinovativnijih i najuspješnijih svjetskih umjetnika, koji je dobitnik prestižne Turnerove nagrade.

Izložba je nastala kao rezultat suradnje Damiena Hirsta i galerije Paul Stolper 2005. godine. Najprije je predstavljena u Londonu u galeriji Paul Stolper, zatim u All Hallows crkvi i Victoria & Аlbert muzeju. Nakon Londona, izložba je prikazana u prestižnim muzejima u Veneciji, Moskvi, Atini, Solunu, Oslu i Gdanjsku. U Banja Luku je izložba stigla iz Poljske gdje je nakon višemjesečne postavke izazvala veliku pažnju publike. Otvaranjem izložbe u MSURS u Banja Luci započinje njeno prvo predstavljanje u široj regiji.

Izložbom "Nova religija" Hirst nas želi potaknuti na razmišljanje o četiri važne stvari u životu: religiji, ljubavi, umjetnosti i znanosti, koje su, prema njegovim riječima, samo instrumenti koji nam pomažu da pronađemo svoj životni put. Koristeći se ovim univerzalnim temama, Hirst u svojoj "Novoj religiji" suprotstavlja znanost i religiju, stavljajući ih u poseban dijalog, onako kako ih obično ljudi percipiraju, s jedne strane osjećajan, blizak i topao, u duhu religijskih i metafizičkih konotacija, dok je s druge strane istovremeno analitički hladan i odbojan, pod utjecajem atmosfere i osjećanja vezanih za medicinske poslove.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske jedini je izlagački prostor u BiH koji je, zadovoljivši visoke kriterije i profesionalne standarde postavke, dobio ekskluzivnost predstavljanja ove značajne izložbe na našem prostoru. Projekt se realizira u suradnji s British Councilom i galerijom Paul Stolper iz Londona, čime se obilježava dvadeset godina djelovanja British Councila u BiH i slavi jačanje suradnje između Velike Britanije i Bosne i Hercegovine u oblasti kulture i umjetnosti. Izložbu je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banja Luka.