Kultura
31

Predfestivalski program Sarajevo Sevdah Festa: Emocije, ponos i ohrabrenje

Klix.ba
Predfestivalski program trećeg Sarajevo Sevdah Festa završen je sinoć u Pivnici Sarajevo.

Pet predfestivalskih noći, na kojima su nastupili Muris Varajić, Avdo Lemeš, Gudački kvartet Adorate, Adnan Delić, Mirza Redžepagić i Kenan Mačković, napravile su lijepu uvertiru u festival koji nas očekuje od 25. do 30. juna u BKC-u.

Publika je tokom ovih noći uživala u mnogim lijepim sevdalinkama, koje su izvedene u drugačijim aranžmanima, svaki na svoj način originalan i kvalitetan. Predfestivalski program je pokazao ono što će, nadamo se, i glavni program – da sevdalinka može i treba da se razvija i očuva. Pokazao je također i da se ona može izvoditi na različite načine, a da se uvijek čuva njena emocija i ljepota. I da ona živi i traje.

Šta je za učesnike predfestivalskog programa sevdalinka?

"Sevdalinka je kao slika za koju kažu da govori stotinu riječi, samo što slika zvana sevdalinka govori još i više. Ili sevdalinka je kao sehara u koju kada zavirite imate mnogo šta čuti, vidjeti, a najviše osjetiti...“, kazali su Mirza Redžepagić i Kenan Mačković. Njihov kolega Adnan Delić odgovorio je: "Jednostavno rečeno, sevdalinka je za mene identitet BiH bez kojeg BiH ne bi bila ovo što jeste. Ne bi bila zemlja u kojoj zna da se akšamluči, sijeli, merači, pjeva, druži...“

Iz Gudačkog kvarteta Adorate upućena je ova "definicija": "Sevdalinka je način života i tradicije bosanskohercegovačkog naroda, u njoj se ogleda skoro cijela filozofija dugogodišnjeg života naroda u BiH", dok je Avdo Lemeš rekao da je sevdah za njega stanje duha koje određuje način života i formira stil.

"Ili, bolje rečeno, sevdah je za mene leksilijum u pozitivnom smislu te riječi", kaže Avdo, dok Muris Varajić dodaje: "Sevdalinka je historija, kultura, edukacija, sentiment... puno toga. To je ono naše što traje vijekovima i trajat će nakon nas, sevdalinka je u svakom slučaju veća od nas sviju".

Na pitanje kako učesnici predfestivalskog programa vide Sarajevo Sevdah Fest, Varajić je kazao da je SSF nešto najbolje što se desilo sevdahu u zadnjih 10-20 godina.

"Naravno, bilo je i ranije ekspanzije sevdaha u različitim oblicima i okvirima ali SSF tome svemu daje jednu obaveznu dozu organizacije, važnosti, filtracije... U svakom slučaju, sjajan događaj koji će, nadam se, nastaviti da postoji u godinama koje slijede", nada se Muris

Lemeš je kazao kako se raduje što je dio te priče i projekta koji "na najbolji način u ovom sivilu uspijeva da promoviše sevdalinku u starom i novom aranžmanu".

Delić SSF za nekoliko godina vidi kao manifestaciju koja će poprimiti evropski, pa i svjetski predznak.

"Ja se nadam da će se u ovim burnim vremenima održati na nogama i postati jedan od zaštitnih znakova Sevdalinke. Najbolji ambasadori jedne zemlje su sportisti, glumci, muzičari i festivali kao što je SSF. U daljnoj budućnosti ja vam od srca želim puno uspjeha i sreće", izjavio je Adnan.

Predfestivalski program Sarajevo Sevdah Festa organizatori opisuju riječima: emocije, ponos, ohrabrenje, te poručuju: "Vidimo se u BKC-u za nekoliko dana!"

Glavni program SSF-a održava se od 25. do 30. juna u Bosanskom kulturnom centru.