Borba za "Zlatnog medvjeda"
0

Počinje 60. Berlinale, sretno Jasmila!

FENA
Jasmila Žbanić (Foto: Sarajevo-x.com)
Jasmila Žbanić (Foto: Sarajevo-x.com)
Projekcijom kineskog igranog filma "Razdvojeni zajedno", reditelja Wang Quan'ana, u četvrtak se otvara jubilarni, 60. filmski festival u Berlinu, popularno nazvan Berlinale.

Do 21. februara, kada se tradicionalnim danom za publiku zatvara festival, u desetak sekcija bit će prikazano više od 400 filmova.

U takmičarskoj sekciji se za glavnu nagradu "Zlatnog medvjeda" bori 20 filmova. Među njima je i najnoviji film sarajevske rediteljke Jasmile Žbanić "Na putu". Glavne uloge u ovom filmu, koji je nastao kao koprodukcija filmskih industrija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije i Njemačke, tumače hrvatski glumci Zrinka Cvitešić i Leon Lučev.

Premijera filma "Na putu" je na programu u četvrtak, 18. februara. Zrinka Cvitešić uvrštena je i u ovogodišnji program "Shooting Stars", na kojem festival predstavlja nadolazeće filmske zvijezde.

Od većih svjetskih zvijezda očekuje se dolazak američkog reditelja Martina Scorsesea i glumca Leonarda DiCaprija, koji će u Berlinu predstaviti svoj najnoviji flim "Shutter Island".

S nestrpljenjem se očekuje i premijera najnovijeg filma Romana Polanskog "Ghostwriter" te dolazak dvojice glavnih glumaca Pierca Brosnanna i Evana McGregora. Polanski, iako je najavljen, zbog kućnog pritvora u Švicarskoj neće prisustvovati premijeri svog filma u Berlinu.

Povodom 60. godišnjice održavanja Berlinalea u petak će svečano ispred Brandenburških vrata biti prikazan restaurirani film "Metropolis", njemačkog reditelja Fritza Langa. Ovaj film je kompletno za ovu priliku dorađen i u njega je umetnuto 25 minuta filmskog materijala koji je pronađen prošle godine.

Na čelu žirija ovogodišnjeg Berlinalea stoji zvijezda tzv. novog njemačkog filma, redatelj Werner Herzog, a jedna od članica žirija je i američka glumica Reneé Zellweger. Pobjednici 60. Berlinalea bit će proglašeni 20. februara.