Kultura
175

"People of Sarajevo" Imrane Kapetanović u Beogradu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U Ustanovi kulture Parobrod, predstavljanjem izložbe fotografija "People of Sarajevo & Sarajevo Dingbats", kao i specijalno dizajniranih upotrebnih predmeta sa motivima koji asociraju na Sarajevo, svečano je otvoren osmi po redu festival Dani Sarajeva u Beogradu, koji će ove godine trajati do 16. juna.

Na svečanom otvaranju Festivala prisutnima se obratila Nina Šeremet iz Inicijative mladih za ljudska prava BiH. Zahvaljujući se na tome što se u Beogradu osjeća dobrodošlo, Šeremet je istakla da je ovaj Festival idealan i poseban način kako kultura čini da "Sarajevo i Beograd i stanovnici ta dva prijateljska grada ponovo budu zajedno“.

"Možda je kultura već uradila svoje i možda je sada vrijeme da se okrenemo ka sportu, da navijamo za Bosnu svi zajedno i da nekako premostimo sve razlike i sve ono što nas je razdvajalo od 1992. do 1995, a što smo zahvaljujući našim kolegama iz YIHR-a Srbije od 2007. godine pa naovamo uspjeli da uradimo“, rekla je Šeremet.

Iz Inicijative za ljudska prava Srbije Maja Mićić navela je da se mnogo toga promijenilo u proteklih osam godina, od kada se održava Festival.

"Dani Sarajeva su nastali kao odgovor jedne generacije mladih ljudi na ćutanje o tome šta se dešavalo tokom opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine. U periodu od 2007. do 2014. godine stasale su neke nove mlade generacije, koje su iz našeg primjera učile, usvajale i unapređivale odnose Sarajeva i Beograda i nastavit će to da rade i u budućnosti“, kazala je Mićić obraćajući se prisutnim Sarajlijama i Beograđanima.

Kada je u pitanju ovogodišnji koncept Dana Sarajeva, prema riječima Mićić, kao i svake godine, odabrano je da se umjesto političke demagogije koristi umjetnost.

"Odlučili smo da pustimo umjetnike da nam se oni obrate, da pustimo umjetnost da progovori mnogo jače, da dopre mnogo više, nego što bismo običnim govorima uspjeli da dopremo“, rekla je Maja Mićić i navela da ovogodišnja poruka upozorava na "fašizam i bunt".

"Bunt je nešto što nas oblikuje kao građane. Imat ćemo priliku da vidimo odraz sarajevskog bunta u prethodnih dvije godine i to je svakako nešto što može da posluži kao inspiracija, ali i kao obaveza da taj neki bunt ni mi ne ostavimo po strani“, istakla je Mićić.

Festival Dani Sarajeva ove godine će se po posljednji put održati u osmogodišnjoj formi u Beogradu. Od ponedjeljka, Festival će prerasti u Zadužbinu i trajat će tokom cijele godine.

"Želimo da Dani Sarajeva dovedu do toga, ne da živimo jedni pored drugih, nego da živimo radimo i stvaramo jedni sa drugima. Također, Dani Sarajeva su obaveza na bunt protiv zaborava, bunt za kulturu sjećanja, na bunt protiv neodgovornosti i taj bunt ne smije i ne može da ima rok trajanja“, zaključila je Mićić.

Osim izložbe "People of Sarajevo & Sarajevo Dingbats“, autorice Imrane Kapetanović i upotrebnih predmeta Aleksandre Knežević, koji su predstavljeni na samom otvaranju, ove godine publici u Beogradu bit će predstavljena i izložba fotografija nastalih tokom protesta u Sarajevu, autora Velije Hasanbegovića, pod nazivom "Bunt“. Također, bit će održana predstava "Helverova noć“ u Ateljeu 212 i projekcija filma "Savršeni krug“.