lifestyle
1.7k

Emina u Diti radi od 1977. godine: Prvu suzu sam pustila kad sam vidjela da nismo više sami

Klix.ba
Foto: People of Sarajevo/Facebook
Foto: People of Sarajevo/Facebook
Tuzlanska kompanija Dita u posljednjem je periodu u centru zbivanja, a jedna od njihovih radnica inspirisala je Facebook projekat "People of Sarajevo".
Foto: People of Sarajevo/Facebook
Foto: People of Sarajevo/Facebook
"People of Sarajevo" je projekat inspirisan blogom i Facebook stranicom "Humans of New York "Brandona Stantona, koji je pravio portrete stanovnika New Yorka uz kratke priče o njima.

Iza projekta stoji fotografkinja Imrana Kapetanović koja je odlučila na sličan način predstaviti i građane Sarajeva.

Na njenoj najnovijoj fotografiji se nalazi Emina, radnica tuzlanske kompanije Dita, koja je ispričala svoju priču, a fotografija je objavljena uz opis "People of Dita".

"Nekada sam bila najmlađa ovdje, a sada sam najstarija. Tu sam još prije nego je fabrika počela raditi. Primljena sam 1976, početkom 1977. sam počela raditi, a fabrika je zvanično počela raditi 26. juna 1977. Ja sam hemijski tehničar, bila sam predsjednica štrajkačkog odbora, članica sindikata. Ja sam vam jedna od najbezobraznijih ovdje."

Na upit o tome koji joj je najsretniji trenutak u Diti od 1976. godine, Emina kaže:

"Ovaj sada, prije dva dana, imao je neku jačinu. Do tada sam glumila da sam hrabra i jaka, a prvu suzu sam pustila jučer, kada sam čula one pjesme. Vidjela sam da nismo više sami, jer sve što smo mi htjeli jeste pokretanje proizvodnje i ja sam doživjela to."

Podsjećamo, tuzlanska fabrika Dita je sa radom zvanično prestala 28. jula 2013. godine. Tog dana uprava je izašla iz preduzeća, a radnici su počeli čuvati svoju imovinu, dežurajući u devet smjena 24 sata. Danas, 770 dana poslije, Ditini proizvodi su ponovo na policama, a radnici Dite su poslije tri godine proizveli prvih 25 tona proizvoda koji su već rasprodati u Bingo prodavnicama širom tuzlanskog kantona.