Komentari (73)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Like i glasam za SDA
svi ste vi bili hrvati a i danas se tako.osjecate i imate kompleks od hrvata
najveći Mostarac je Srbin naravno... ostajte ovdje (poturice), sunce tuđeg (turskog) neba neće vas grijati kao što ovo grije... u zagradama je prevod za nepismene balije..
tada se javio krupan covjek, koluder, koji je izgubio oko u nekom ratu protiv srba i rekao "daj je meni, ja se ne bojim nijednog vlaha", i ozenio je. ovo sve mi je pricala nena da je njoj pricao moj dedo (rodjen 1896) koji je bio savremenik i komsija alekse i emine .
ovaj sam post pisao i ranije, ali ga je klix admin pobrisao jer je tako sa istinom obicno. aleksa, koji je umro od sifilisa je bio neradnik, propalica i alkoholicar. kad je napisao pjesmu o emini, to je bila velika sramota za muslimane mostara, da jedan nevjernik tako pjeva pjesmu o muslimanki, ali se nisu smjeli javno pobuniti. njen otac je tada otisao u kafanu i rekao "ima li neko da ozeni moju kcerku, onaj vlah aleksa napisao pjesmu o njoj i bojim se da mi je vlasi ne otmu".
Nazovi me loncic, samo me nemoj razbiti. Sto znaci: P koja vrlo ilustrativno objasnjava zelju bosnjackog covjeka zarahatlukom.
Posti(t) ces kada nikobude postio! Sto znaci: P je ujedno i prijetnja onome koji se ne pridrzava zakona posta umjesecu Ramazanu; ili da ce mu biti tesko, da nece imati sta jesti kada svi ostali budi imali hranu.
Jeb(aja. Sto znaci: F koju prijatelji jedan drugom upucuje kada se blago naljute jedan na drugoga, obicno neizaziva daljnji konflikt.
Co(vj)edu. Sto znaci: F oznacava osobu koja je u nepovoljnoj situaciji, izrazena je prijetnja da se osoba mozeokliznuti i stradati, O(ti)s(a)o pod led.
Nekom(e) i olovo pliva, a nekome slama tone. Sto znaci: P govori o ljudskoj sreci.
Odbacen k(a)o trase. Sto znaci: P se odnosi na nekoga ko nije ocekivan ni dobrodosao, kao ni trinaestoprase koje ne moze da doji posto krmaca ima dvanaest sisa.
P komsiju bolje (vise) nego brata. Sto znaci: P je princip dobrosusjedskoga zivota gdje se komsija izjednacava sarodjenim bratom.
Ko trazi zenu bez mae, bez zene ce ostati. Sto znaci: Opomena momcima koji traze savrsenu suprugu da bi mogliostati stari momci, a istovremeno se istice da nema zene koja nema mane.
Svako vrijeme novoje breme. Sto znaci: Svaki period zivota ima svoje tegobe, ali i lijepe trenutke, kao sto isvako doba nosi u sebi svoje nedace, odgovara lat. Crescunt anni, crescunt malanni. Svako doba...
Koje ja kurate srece! Sto znaci: Neslaganje sa sopstvenom sudbinom, tj. situacijom koja ga je zadesila, Kadbih ja...