99. po redu
68

Otvorene Šantićeve večeri poezije: Najveći pjesnik Mostara ponovo u cijelom gradu

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Aleksa Šantić ponovno je dio cijelog Mostara, poruka je 99. Šantićevih večeri poezije koje su prigodnom svečanošću otvorene večeras. Festival koji obuhvata sve umjetničke forme kojima se bavio i legendarni pjesnik traje do 28. oktobra.

Najpoznatiju mostarsku kulturnu manifestaciju ove godine organiziraju Srpsko kulturno i prosvjetno društvo Prosvjeta i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo Gusle. Ovogodišnje Šantićeve večeri otvorene su tradicionalnim pomenom na pjesnikovom grobu na groblju Bjelušine, te svečanošću koja je zbog potencijalne kiše održana na dvije lokacije, parku koji nosi ime Alekse Šantića i holu Narodnog pozorišta Mostar.

Potpredsjednica mostarske Prosvjete Sanja Bjelica-Šagovnović kazala je da su se Šantićeve večeri prošle godine iz Brankovca proširile u cijeli Mostar i da su ove godine postale manifestacija cijelog grada.

"Veoma sam sretna i ponosna što se gotovo cijeli Mostar uključio i to pokazuje da uspijevamo u namjeri da Šantiću u ovom gradu vratimo mjesto koje zaslužuje. Naša Prosvjeta ovom manifestacijom, osim što čuva i njeguje srpsku kulturu, njeguje i potiče multikulturalnost i suživot koje je i Šantić njegovao. Ovogodišnja manifestacija potvrđuje da u tome i uspijevamo", izjavila je Bjelica-Šagovnović.

Poslije svečanosti otvaranja, u Narodnom pozorištu odigrana je predstava "Pjesnici pjevaju" koja je posvećena laureatima Književne nagrade Aleksa Šantić. Organizacijski odbor vodio je računa da u programu obuhvati sve vidove umjetničkog djelovanja kojima se bavio i sam pjesnik.

Posebnost ovogodišnje manifestacije je i produkcija vlastitih sadržaja, ali i održavanje na brojnim lokacijama u Mostaru, kao i u Nevesinju.