{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvorena izložba reprodukcija bh. slikara Behaudina Selmanovića Selmana

F
12.10.2017. u 15:47
2
1
Otvorena izložba reprodukcija bh. slikara Behaudina Selmanovića Selmana
2
Izložba reprodukcija bh. slikara Behaudina Selmanovića Selmana otvorena je danas u Galeriji Općine Novi Grad.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Orgaizator izložbe je Bošnjački institut - Fondacija Adil Zulfikarpašić, a direktorica Fondacije Amina Rizvanbegović-Džuvić istakla je da je ova izložba dio projekta "Ime moje škole" koji sadržava aktivnosti o priznatim ličnostima po kojima su novogradske osnovne škole dobile ime.

Dodala je da projekt podrazumijeva izradu promotivnih materijala, panoa i izložbu koja je namijenjena za učenike te škole kako bi više naučili o tim osobama.

"Selmanović je jadan od najboljih bh. slikara, ali je nepoznat čak i u školi koja je po njemu dobila ime i pokazala se potreba da se prikaže njegovo slikarstvo da bi i posjetioci i djeca znali o kome se radi", pojasnila je.

Posjetitelji mogu vidjeti reprodukcije Selmanovićevih djela koje su namjenski izrađene za ovu priliku i podijeljene su u tri teme - figure, pejzaži i mrtva priroda, što su njegove omiljene teme. Izložba će biti otvorena do 9. novembra.

Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Hamdija Dizdar govorio je o važnosti Selmanovića u historiji bh. umjetnosti, ističući da je on, iako samozatajan, imao veliki uticaj na ostale umjetnike.

Behaudin Selmanović Selman, jedan od najznačajnijih bh. slikara, rođen je u Pljevlju 1915. godine, a umro je u Sarajevu 1972. godine. Jedan je od osnivača Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.

Povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja Behaudina Selmanovića, Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića je u novembru 2015. godine organizovao niz aktivnosti koje su imale za cilj da pokrenu pitanje značaja ovog umjetnika i njegovog stvaralaštva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: