Monografija
124

Misteriozni život velike umjetnice: Tuzlaci otkrili nepoznate detalje o Adeli Behr

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli večeras je upriličena promocija monografije o prvoj bosanskohercegovačkoj školovanoj umjetnici Adeli Behr (1888-1966) koja je ostavila bitan i vidljiv trag u nastanku i razvoju moderne umjetnosti na ovim prostorima.

Monografija je nastala kao rezultat istraživanja arhivske građe Međunarodne galerije portreta u Tuzli, s posebnim osvrtom na pitanje akvizicije umjetničke kolekcije Adele Behr.

U publikaciji su objavljeni do sada nedostupni i manje poznati prilozi, odnosno knjige, fotografije, dokumenti i umjetničke reprodukcije.

Kao autori ovog djela se potpisuju Senad Begović i Samir Sufi koji je istakao da je monografija urađena prema arhivskoj građi koju posjeduje spomenuta galerija.

"Kada je riječ o Adeli Behr, postoje samo dva oficijelna teksta koja su bila dostupna zadnjih 40 godina. Njen život je ostao velika misterija. On njoj ništa ne znamo, a preko fragmenata građe koju imamo pokušali smo upotpuniti taj život, odnosno ko je ona i šta je bila, kuda se kretala i šta je radila", kazao je Sufi, naglasivši da prema dostupnoj arhivskoj građi, sa oskudnim materijalom nije bilo jednostavno napraviti rekonstrukciju života jedne ovakve ličnosti.

Ova monografija zapravo predstavlja pravu priču o Bosanki i Hercegovki koja je ostavila dubok trag na našoj likovnoj sceni.

"Adela Behr je prva školovana umjetnica u BiH. U vrijeme kada je ona upisivala školu, u Beču je bilo zabranjeno ženama da idu na akademiju, jer je opće pravilo bilo da u bečkom akademizmu žene ne slikaju aktove. Ona je zbog toga završila privatnu slikarsku školu te stekla titulu koja je pandan akademskom slikaru", izjavio je Begović.

Promocija ove monografije je upriličena u okviru manifestacije Ljeto u Tuzli, a direktor Međunarodne galerije portreta u Tuzli Dženan Jusufović je kazao da se u fundusu ove ustanove nalazi veliki broj umjetničkih djela Adele Behr.

"O Adeli Behr se malo toga znalo i nije bilo na jednom mjestu baš dovoljno podataka, a naš sljedeći korak je da sa zbirkom njenih djela koja se nalaze u našem posjedu apliciramo kako bi se ona proglasila nacionalnim dobrom BiH", rekao je Jusufović.

Monografiju također prati i izložba djela iz kolekcije Adele Behr koja je postavljena u tuzlanskoj Međunarodnoj galeriji.