{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvorena izložba fotografija Louisa Jammesa "Anđeli Sarajeva"

F
10.9.2015. u 21:33
36
11
Otvorena izložba fotografija Louisa Jammesa "Anđeli Sarajeva"
36
Otvorena izložba fotografija Louisa Jammesa "Anđeli Sarajeva"
Izložba "Anđeli Sarajeva" francuskog slobodnog umjetnika Louisa Jammesa (Lui Žam) koji je fotografskim aparatom ovjekovječio pojedina lica u ratnom Sarajevu, otvorana je večeras u galeriji Duplex100m2.
Autor je pet puta boravio u BiH između ratne 1993. i 1995. godine a '93., dok je Sarajevo ulazilo u drugu zimu strahovite opsade, na porušenim objektima pojavile su se njegove velike crno-bijele fotografije i na njima djeca kao najčešći likovi kojima je umjetnik doradom dodao anđeoska krila.

Autor te neobične ulične umjetnosti došao je u Sarajevo usred strahota uvjeren da se povijest Evrope odigravala tu i da je to bio rat koji se dešavao i u njegovoj kulturi, kako će izjaviti u jednom poratnom intervjuu.

U galeriji Duplex100m2 od večeras do 28. septembra bit će petnaestak njegovih "anđela" tužnog, veselog, umornog, ponosnog ili obeshrabrenog lica, uslikanih u atmosferi neizrecive patnje velikog grada.

Izložbu je podržala i pomogla velika i dugogodišnja prijateljica Sarajeva Agnes B.

Louis Jammes je počeo u ranim '80-im godinama prošlog vijeka, snimajući poznate umjetnike kao što su: Julian Schnabel, Keith Haring, Jean-Michel Basquiat, Robert Combas ili Andy Warhol.

Nastojao je istraživati svijet i otišao na mjesta gdje idu novinari i ratni dopisnici.

Bio je u Tunisu, Čečeniji, kod Berlinskog zida (1991.), Černobilu (1990-1991.), Sarajevu (1993.), Africi (1996.), Gazi (1996-1997.), Iraku (2004.), Egiptu (2012-2013.).

Nije slikao barbarizam nego žrtve, većinom djecu, samu, u okruženju koje on potom obrađuje i kao da se zapravo radi o slikarstvu a ne fotografiji. On uvodi ljepotu i besmrtnost tamo gdje postoje patnja i haos.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: