Kultura
53

Izložba "Dječija duša" Josipa Svobode prikazuje patnju zaboravljenog svijeta

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Josip Svoboda je bosanskohercegovački filolog, novinar, putopisac, fotograf, etnolog i publicista. Od svoje 28. godine putuje svijetom i fotoaparatom bilježi ljudsku patnju, bol i poniženje iz onih dijelova svijeta koji su zaboravljeni od svih.

Večeras je u Galeriji crkve Sv. Ante u Sarajevo otvorena izložba pod nazivom "Dječija duša", Josipa Svobode. Izložba sadrži izbor od 40 fotoeksponata koji dokumentuju trenutke u životu djece iz manjinskih zajednica. Njihova lica zrače sreću. Ove slike ne optužuju. One zrače nadu za jednom života dostojnijom budućnošću, pobuđuju želju kod posjetilaca da se očuva predivan osmijeh ove djece.

Osim toga predstavljena je i mala zbirka kapa i predmeta iz zemalja u kojima su fotografije snimljene.

Svobodin cilj i stremljenje je da "kroz masu medijskih konzumenata dospije do svijesti pojedinca". Masa ljudi, medijskih konzumenata, svakodnevno se sučeljava sa sve krvavijim slikama sve groznijih zbivanja širom svijeta.

"Ali, šta je sa brojnim mjestima u koja nije usmjeren objektiv televizijske kamere? Tamo se svakodnevno dešavaju nepravde i niko ne pridaje tome pažnju".

Josip Svoboda je to činio i stalno iznova čini. Na putovanjima kroz Afriku, Aziju, Centralnu Ameriku... susretao je brojne ljude i porodice koji žive u najsiromašnijim uvjetima, ali sreću ne definišu brojem statusnih simbola. Ljudski suživot, srdačnost kao i sloboda da tako žive, kako oni žele, to su njihove egzistencijalne, temeljne vrijednosti. Zaštititi ove zajednice i usmjeriti pažnju na njih, to je težnja Josipa Svobode.

Fotografije njegove izložbe "Dječija duša" bile su pristupačne u periodu 1997. – 2006 . i poznate su publici Njemačke, Nizozemske, Belgije.

Izložbu u Sarajevu možete posjetiti svaki dan od 09:00 do 18:00 sati, sve do 14. novembra 2015.