Kultura
3

Organizatori: Otkazivanje baleta na ledu u Sarajevu je splet nesretnih okolnosti

Piše: El. B.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Povodom otkazivanja gostovanja baletne predstave na ledu "Labuđe jezero" u izvedbi Državnog baleta St. Petersburg održana je konferencija za novinare na kojoj su pojašnjeni razlozi otkazivanja u ovoj sezoni. Organizatori su poručili da je otkazivanje baleta splet nesretnih okolnosti te da niko nije mogao predvidjeti problem s vodom.

Čelni ljudi agencija ART BG iz Sofije i PRAGMA iz Skoplja, zaduženi za bukiranje ansambla te tehničko-logističku realizaciju predstave, poručili su da im je neizmjerno žao zbog ovakvog slijeda događaja. U drugim gradovima se, kažu, nisu susretali sa ovakvim problemima.

"Sarajevo je glavni i veliki grad, nismo očekivali ni razmišljali da je to uopće moguće da se dogodi", rekao je Kristijan Stefanovski iz makedonske PRAGMA-e.

Daniel Stefanov iz bugarske agencije ART BG je rekao da nisu mogli predvidjeti problem s redukcijom vode i da mu je iskreno žao zbog nastale situacije.

Edin Muftić iz Sarajevodiska je objasnio kako je novi datum dogovoren odmah nakon prvobitnog otkazivanja, ali se oslanjao samo na dogovor s njemačkom stranom.

"Trebali smo dobiti dan-dva prostora da se grupa zadrži u Sarajevu i da se to realizira. Ispostavilo se da se to logistički nije moglo organizirati jer se baletna grupa bez pomjeranja njemačke turneje ne bi mogla zadržati dva dana u Sarajevu", rekao je Muftić.

Kada su shvatili da predstava neće moći biti održana ni 20. decembra, dogovoren je precizan datum za narednu turneju - 18. novembar 2017. godine.

Istakli su da su pokušali izvući najbolje iz loše situacije.

"Tih dana je sve bilo okrenuto protiv nas, u nedjelju kada niko ne radi radili smo pripreme pa nismo imali s kim razgovarati. Za problem vode nikoga ne optužujemo, pa ni ViK, jer je u tako kompleksnoj organizaciji teško razmišljati o esencijalnim stvarima", rekao je Muftić i dodao da je utjeha to što će predstava biti održana naredne godine.

Osim toga, dogovorena je i saradnja sa osnovnim školama, zbog koje bi djeca po izuzetno niskim cijenama mogla gledati predstavu prije izvođenja baleta.

Stefanov je istakao da je prijatno iznenađen interesom Sarajlija za balet.

"U drugim velikim gradovima interesovanje nije bilo ni blizu ovom. Sarajevo ima potencijal da se u njemu održavaju kulturni događaji i da umjetnici dolaze", rekao je.

Svi koji žele povrat novca mogu to uraditi od sutra na prodajnim mjestima gdje su kupili ulaznice. Iz Sarajevodiska su istakli da vremenskog ograničenja nema, ali su apelovali da se ne žuri s vraćanjem prvi dan da se ne bi stvarale gužve.

Državni balet St. Petersburg izvodi se od 1955. godine, a ansambl Ruskog državnog baleta na ledu čine 24 klizača pobjednika olimpijskih igara, svjetskih, evropskih i nacionalnih prvenstava. U posljednjih pet godina uspješno je izveden na najboljim scenama u SAD-u, Kanadi, Holandiji, Njemačkoj, Kini, Španiji, Koreji, Tajvanu, Grčkoj, Portugalu, Irskoj, Finskoj, Estoniji, Bugarskoj, Rumuniji, Austriji, Švicarskoj i Južnoj Americi.