Veliki talent
1.6k

Noa Jugo, jedini dječak u sarajevskoj operi: Volio bih da mi je dom u Narodnom pozorištu

Piše: Dž. L.
Noa Jugo (Foto: D. S./Klix.ba)
Noa Jugo (Foto: D. S./Klix.ba)
Kada reditelji izmisle dodatnu ulogu u predstavi za glumca kojeg ne žele propustiti, i nazovu ulogu po njemu, onda je sigurno riječ o velikom talentu. Mi smo upoznali jednog takvog glumca imena Noa Jugo, jedinog dječaka na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. Iako mu je tek 11 godina, tačno zna šta želi od života - živjeti u pozorištu, stalno pjevati i glumiti te posjetiti Japan.

Nou smo upoznali na adresi Obala Kulina bana 9, ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, mjesta koje bi volio zvati svojim domom, govori nam poslije. Svjestan kako je njegov uspjeh povod našeg susreta, u bijeloj ispeglanoj košulji, plave razigrane kose i sigurnog stava, mladi Sarajlija pozirao je ispred našeg objektiva i odgovarao na svako naš pitanje poput velike zvijezde.

"Sve je krenulo od predstave 'Medo Brundo'", počinje Jugo svoju priču te nastavlja: "Ovaj dječiji mjuzikl igrao sam nekoliko puta u Narodnom pozorištu. Kada sam to završio prošlo je dosta vremena do moje iduće uloge. Mama Rea me jednog dana pitala da li sam gledao film 'Annie'. Kada sam joj odgovorio kako jesam i da mi se mnogo sviđa, pitala me da li bih se prijavio na audiciju za američki mjuzikl 'Annie'. Pristao sam i prošao kroz tri audicije. S obzirom na to da ovaj mjuzikl nije imao muški lik, oni su ga izmislili za mene i dali mu ime po meni - Noa. Dosta puta smo igrali 'Annie'. Od poznatijih pjevača tu su sa mnom bili Jasmin Bašić, Asja Čamdžić, Amina Bilalbegović, Aja Saračević Mijatović i mnogi drugi".

Dječak iz "Čarobne frule"

Poslije dječijih predstava uslijedio je veliki zalogaj za Nou. Njegov tata Emir Jugo, inače poznati sarajevski gitarista iz benda Letu Štuke, saznao je kako traže dječake za operu "Čarobna frula" te predložio Noi da ode na audiciju. Željan novih uloga i izazova, Noa je odmah pristao. Tako je "Čarobna frula" u potrazi za tri dječaka uspjela pronaći samo jednog.

"Rekli su da vjerovatno neću proći, kako će biti teško upasti, ali uspio sam. Sve su djevojčice prošle, jer su jedino one mogle tako pjevati, a ja sam bio jedini dječak. Na audiciji su nam tražili da pjevamo razne melodije. Tada nisam znao ništa o 'Čarobnoj fruli'. Imao sam neke probe prije pravih proba, gdje sam ustvari shvatio da trebam naučiti dio na njemačkom jeziku. Jako sam se iznenadio, ali sam ipak brzo i to naučio. Kad su krenule prave probe, zaista mi je dobro išlo. Pjevao sam prvi glas ili najviši. Na početku nas je prošlo devetero pa su ostali polako ispadali i sada nas je tu samo troje. Ja sam prvobitno pjevao prvi glas, ali onda su ispale djevojčice koje pjevaju treći glas i nisu znali ko da ih zamijeni pa su od mene tražili da ipak pjevam treći glas. Opera je do sada igrala dva puta, a bit će igrana ukupno 20 puta", kazao nam je mlađi Jugo.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Opera "Čarobna frula" inače je rađena na muziku Wolfganga Amadeusa Mozarta, u režiji Muhameda Hrustanovića. U operi igraju Leonardo Šarić, Amir Saračević, Vanessa Waldhart, Aida Čorbadžić, Jasmin Bašić, Marko Kalajanović i mnogi drugi, a među njima i mlađahni Noa Jugo.

"Sve starije kolege ponašaju se prema meni kao prijatelji mojih godina. Razgovaramo sasvim normalno, kao da se znamo čitav život", ističe Jugo.

"Čarobna frula" premijerno je izvedena 14. aprila ove godine, a Noa nam govori kako je premijera bila veoma posjećena.

"Nisam imao tremu i nikad je nemam. I kad su bile audicije, meni roditelji ispričaju šta trebam uraditi, ja dođem na audiciju i prođem. Jednostavno sam se navikao na pozorište. Tamo se najbolje osjećam", kaže Jugo.

San o Japanu

Noa pohađa 5. razred Osnovne škole "Safvet-beg Bašagić" i Muzičku školu "Mladen Pozajić" gdje svira klavir. Nije baš veliki ljubitelj matematike i sličnih predmeta zbog čega se raduje Srednjoj muzičkoj školi u kojoj se namjerava posvetiti solo pjevanju.

"Samo želim pjevati i glumiti u pozorištu. Volio bih da mi je tamo dom", jednostavne i jasne su Noine želje.

Prije nego je završio u Narodnom pozorišu, Noa je učestvovao na muzičkim festivalima. Na festivalu "Šta se pjesmom sanja", koji se održava u Goraždu, osvojio je treće mjesto s pjesmom za koju mu je tata napisao muziku.

Pitamo tatu šta može reći za svog mališana, a on nam odgovara: "Šta drugo nego sve najbolje".

Na očeve riječi nadovezuje se i Noa: "Tata me tjera da vježbam klavir i često mi daje savjete".

Emir dodaje kako Noa ustvari i ne vježba kući baš mnogo, već je jednostavno nadaren za ono što voli.

"On se sam spakuje, ode na predstavu i vrati kući kao da mu je to posao", kroz smijeh nam otkriva tata Jugo.

Velika podrška talentovanom dječaku su i njegovi drugovi i drugarice iz razreda koji dolaze na Noine predstave te razrednik Namir Ibrahimović za kojeg Noa ima posebne riječi hvale.

"To je jedan odličan, odličan nastavnik. Žao mi je što mi neće predavati iduće godine", ističe Noa.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Kada ne pjeva i ne glumi, Noa voli putovati, gledati horore, kampovati, čitati enciklopedije i boraviti u prirodi, a biologija mu je najdraža nauka. Zanimljivo je kako 11-godišnjak uživa i u pecanju, što je naslijedio od tate Emira.

"Tamo gdje ima vode, tu se mora i pecati", kaže nam Noa.

Od angažmana u Narodnom pozorištu Noa ima želju skupiti novac da posjeti Japan.

"Zanima me japanska kultura, japanski jezik je veoma zanimljiv, kao i priroda u toj zemlji. Japan je druga najnaprendija zemlja što se tiče razvoja tehnologije. Nadam se da ću uspjeti otići tamo", rekao nam je Noa pred kraj razgovora.

Dječak iz "Čarobne frule" će proteklih mjeseci uživati na ljetnom raspustu. Iako je već spreman za more, kampovanje i putovanja, svjestan je kako svoje snove neće ostvariti bez redovne vježbe. Krajem ljeta će se početi pripremati za novo izvođenje opere koje bi na sceni Narodnog pozorišta trebalo biti početkom oktobra.