Bajka o dobru
66

Mozartova "Čarobna frula" nakon više od pet decenija ponovo na sceni NPS-a

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Nakon pedeset i osam godina na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) ponovo će biti izvedena čuvena opera Wolfganga Amadeusa Mozarta "Čarobna frula" pod dirigentskom palicom Josipa Šege, a njena je premijera zakazana za 14. april.

Mozart u ovoj bajci napisanoj u duhu humanizma i prosvjetiteljstva donosi priču o pobjedi dobra nad zlom, te snazi muzike i ljubavi, a to će ujedno biti druga operna premijera u ovoj umjetničkoj sezoni NPS.

Direktorica NPS Marijela Hašimbegović istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je riječ o lepršavom i jednostavnom djelu, sa mnoštvom prekrasnih arija i nevjerovatnim muzičkim skladom.

Smatra da je "Čarobna frula" bezvremensko djelo, te da je ova njena postavka posebna po tome što je šansa pružena mladim ljudima, prvenstveno reditelju sa adresom u Beču, kako bi mogli pokazati svoje vrijednosti.

Navodi također da je NPS ponosan na saradnju sa Republikom Austrijom putem Austrijske ambasade koja je pomogla projekt, kao i sa Osnovnom muzičkom školom i Muzičkom akademijom Sarajevo.

Za v.d. umjetničke direktorice Opere NPS Aidu Čorbadžić, koja je ujedno i solistica u predstavi, izbor upravo "Čarobne frule" je važan jer nije mala stvar da se takvo djelo nakon višedecenijske pauze nađe ponovo na sceni sarajevskog pozorišta.

"Ovo je bh. proizvod koji će krasiti scenu našeg pozorišta i na to smo jako ponosni. Reditelj i dirigent donijeli su na scenu entuzijazam, znanje i veliku količinu poštovanja prema svakom u ansamblu, i to se osjeti", kazala je ona, podvukavši da je ovo bajka i za malu i veliku djecu.

Sarajlija sa adresom u Zagrebu dirigent Josip Šego navodi da mu je iznimna čast biti gost Narodnog pozorišta za koje kaže da je vidljiv veliki pomak u kvalitetu, radu i organizaciji, te profesionalizmu na koji se u svijetu rijetko nailazi.

Za Sarajevsku filharmoniju smatra da ima iznimno kvalitetne soliste, te da je nakon mjesec i po rada uspio upoznati cijeli ansambl. Velika mu je, kaže, radost podijeliti svoje dosadašnje iskustvo sa kolegama, a saradnju je ocijenio veoma ugodnom i jednostavnom.

"Mozart je najveći operni dramatičar i simfoničar svog doba. 'Čarobnu frulu' mogu razumjeti i djeca i intelektualci i posebno mi je drago što je izbor pao upravo na to djelo", ustvrdio je on.

Reditelj Muhamed Hrustanović uputio je riječi hvale za cijeli ansambl koji je nazvao fenomenalnim, umjetnike, Sarajevsku filharmoniju i sve druge segmente pozorišta uključene u projekt. Smatra da su kao pojedinci svi zaslužni što je "Čarobna frula" tako dobro urađena.

"Opera Narodnog pozorišta Sarajevo može se mjeriti sa svim opernim kućama na Zemaljskoj kugli, jer posjeduje veoma visok kvalitet ansambla, kao i potencijal ljudi koji se mora iskoristiti. Radujem se premijeri ove predstave, koja je na kraju prelijepa bajka i za djecu i za starije", mišljenja je Hrustanović.

Podvukao je također da su ostali u minimalističkoj formi, smatrajući da opera već sama za sebe sasvim dovoljno govori, te da su karakterne crte likova istančali do kraja, uz svu scenografiju i kostimografiju.

Veliko zadovoljstvo radom sa cijelim ansamblom istaknuo je prvak Opere NPS Marko Kalajanović, naglasivši da je cijeli proces obilježen sa mnogo entuzijazma i pozitivne energije.

U brojnoj glumačkoj ekipi su, između ostalih, Leonardo Šarić, Amir Saračević, Vanessa Waldhart, Jasmin Bašić, Dajana Šegvić i Erol Ramadanović.

Praizvedba ovog djela održana je 1791. godine u Beču.