Veliki gubitak
331

Neutješni prijatelji uputili posljednje pozdrave Sidranu: Još jedno prazno mjesto za bosanskom sofrom

D. J.
Foto: Klix.ba/Facebook
Foto: Klix.ba/Facebook
Brojni prijatelji, kolege i poznanici na društvenim mrežama opraštaju se od Abudala Sidrana, velikog bh. umjetnika koji je preminuo sinoć u 80. godini života.

"Za ovom našom sofrom bosanskom ostade još jedno prazno mjesto. Odlaze nam dragi ljudi, odlaze velikani, otišao je naš veliki ABDULAH SIDRAN, književnik, pjesnik... ČOVJEK, neumoran borac za pravdu i istinu! Otišao tiho, kao da je negdje na kratko odputovao, u nadi da će nam se od nekud ponovo pojaviti! Da, baš kao 'Otac na službenom putu', ili da je odputovao 'U Zvornik i tamo srce ostavio'!

Da, tu je on, njegov prkosni bosanki duh je tu sa nama i ostat će sve dok njegove misli pretočene u riječi, ispisane u književnim djelima, u pjesmi, prozi...zlatnim slovima svijetle u našim srcima!
Dragi naš Avdo, neka tvoja duša bosanka pronađe mir u okrilju milosti našeg Gospodara, a tvojoj životnoj saputnici, dragoj Biji, vašoj djeci i porodici i nama koji te volimo i poštujemo da olakša tugu do našeg ponovnog susreta na boljem svijetu", napisala je Hanka Paldum uz niz zajedničkih fotografija.

Od bh. književnika oprostio se i Halid Bešlić.

"Otišao je jedan veliki čovjek. Rahmet ti plemenitoj duši i neka ti je laka ova naša Bosanska zemlja", poručio je Bešlić na svom Facebook profilu.

Zabranjeno pušenje oprostilo se od Sidrana stihovima svoje pjesme "Laku noć stari".

"'Laku noć stari, I zaspi mirno, po prvi put. Laku noć stari, više ne čeka niko tvoje ruke i tvoj trud.' Laku noć čika Avdo, sretni smo što smo živjeli s tobom", stoji u poruci koju su potpisali Sejo i Zabranjeno Pušenje.

Bh. glumac i voditelj Tarik Filipović podijelio je na svom Instagram profilu dvije fotografije. Jednu Sidranovog portreta i drugu na kojoj poziraju zajedno.

"Hvala ti veliki Abdo 💔 Tobom su prošli ratovi, Oblaci crnih zastava, Al’ nisu stali svatovi, I pjesma nije zastala…", napisao je Tarik u svojoj objavi.