Komentari (4)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ideološko ishodište tzv. HercegBosne nije pravaštvo, nego mačekovština: po riječima Vladka Mačeka polazni osnov za pregovore sa Dragišom Cvetkovićem bio je da muslimani u BiH ne postoje. Bosanski Srbi bili su protiv sporazuma barem koliko i muslimansko stanovništvo.
Kada se ministar bez portfelja u Cvetkovićevoj Vladi Branko Miljuš pobunio protiv sporazuma, Cvetković mu je odgovorio da neće Srbi iz Bosne određivati srbijansku državnu politiku. U tom smislu, Slobodan Milošević i Radovan Karadžić su prvi Cvetkovićevi sljedbenici.
Milošević i Karadžić su naime prekinuli dugu praksu paktiranja sa muslimanskom politikom koja je sezala u vrijeme Austrougarske okupacije. Međutim, na isti način na koji razgovora o podjeli BiH ne bi bilo 1939. bez Mačeka, ne bi ih bilo ni 1991. bez Franje Tuđmana.