Angažirana komedija
19

Najavljena Liska: Omiljeni mostarski festival opet u centru pažnje teatarske publike

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
"Ko se to tamo smije" prigodni je slogan 15. međunarodnog fesitvala komedije Mostarska liska, koji i ove godine organizira Narodno pozorište Mostar. Sedam predstava iz naše zemlje, Hrvatske i Srbije u konkurenciji je za prestižne nagrade.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović podsjetio je da festival ove godine proslavlja mali jubilej, petnaesto izdanje.

"Mi smo ove godine imali takav luksuz da smo mogli priuštiti da neke izvrsne komedije ne budu uvrštene u program. Nije svaka šala liska, tako ni svaka komedija nije za Mostarsku lisku. To je ono po čemu se mi razlikujemo od ostalih festivala komedije", kazao je Almir Mujkanović, najavivši da će Zijah Sokolović, predsjednik stručnog žirija, u subotu i nedjelju održati radionicu za mostarske glumce.

Selektor festivala dramaturg iz Zenice Nedžad Fejzić izjavio je kako se na ovogodišnju Lisku prijavilo čak 46 predstava.

"U igri su bila pozorišta iz svih zemalja bivše države, što govori u prilog činjenici da je Liska sve značajniji festival na regionalnoj mapi. Kod selektiranja sam se rukovodio s dva kriterija, prije svega da su to predstave koje zadovoljavaju visoke profesionalne standarde i govore savremenim pozorišnim jezikom te da su to predstave koje govore o nama, da nas se jednostavno tiču", kazao je Fejzić.

Drugi kriterij, pojasnio je selektor festivala, je bio teatarski pokušaj progovaranja o istini trenutka u kojem su nastale. Zbog toga je festival označen sloganom svojevrsne "energije osporavanja - ko se to tamo smije".

"Komedija je, iako se uzima kao lakši žanr, daleko od toga. Nastojao sam okupiti predstave koje će zajedno imati neku unutarnju dramaturgiju. Osnovna ideja je da pokažemo kako je komedija zaista živ žanr i da ona itetako može onim smjehom kroz suze osvijestiti u trenutku u kojem jesmo", kazao je Nedžad Fejzić.

Mostarska liska počinje ovoga petka izvedbom Hrvatskog narodnog kazališta Mostar "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", u subotu druga mostarska teatarska kuća Narodno pozorište Mostar igra "Ćelavu pjevačicu". Dan kasnije je na programu "Sabirni centar" Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke i Pozorišta Prijedor, a u ponedjeljak "Mirna Bosna" Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. Slijedi predstava "Jedvanosimsoboakamolistobo" SARTR-a, dok u srijedu zagrebački Kerempuh igra "Ustav Republike Hrvatske". Takmičarski program završava u četvrtak predstavom "Sirena i Viktorija", beogradskog teatra Ferzeng, dok se u petak u čast nagrađenih izvodi "Za umrijeti od smjeha" Teatra Rugatino i Kazališta Planet Art iz Zagreba.

Stručnim žirijem predsjedava Zijah Sokolović, a članovi su Nedžad Begović i Atilla Aksoj. U žiriju medija su mostarske novinarke Meliha Smajkić, Cvita Kusić i Rosanda Zovko, a u žiriju publike Seada Kuštrić, Nada Dalipagić i Edna Voloder.

Sve predstave na programu su od 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar. Cijena ulaznica je 10 KM po predstavi, a paket ulaznica za sve predstave iznosi 50 KM.