Komentari (47)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ivo Andrić veliki pisac, uman čovjek i Srbin. Slava mu. Stvorio je djelo za sva vremena, da se zapamti kakvi su zlotvori bili Turci.
Baš me zanima koliko "komentatora" je pročitalo "Na Drini Ćuprija".
Za sad 62 nisu...keep on counting...
Tu ima potresnih scena kad Turci odvode djecu bosanskih pravoslavaca, (Bosnjana, Bosnjaka, Bosanaca i Hercegovaca), a majke idu za njima i dozivaju ih da ime svoje ne zaborave. Jedan od tih otetih djecaka je Bosnjan, Bosnjak, Bosanac i Hercegovac, vezir turski Sokolovic iz sela Sokolovica, koji je pomogao patrijarhu srpskom Makariju Sokolovicu u obnavljanju Pecke patrijarsije. Ova dva Sokolovica nisu Srbi jer Srbi tada nisu postojali nego su svi bili Bosnjani, Bosnjaci, Bosanci i Hercegovci.
...pa o čemu ja trubim i još neki sa klixa da u Bosni nije bilo Srba dok nisu posrbljeni krajem 18.stoljeća, dobro si priznao , Turci odvode djecu Bošnjana pravoslavaca, a ne bosanskih Srba, kojih tada nije bilo u Bosni.
@novibosman345 Naravno da sam u pravu :-) Mislim da me ova kratka analiza Andricevog djela preporucuje za profesora historije i knjizevnosti u dzinovskom entitetu koji je ogroman u odnosu na onaj patuljasti entitet zvani RS. Hvala na podrsci. Znao sam ja da me ti neces iznevjeriti.
PRIKAŽI ODGOVORE (2)