Pozorišni spektakl
41

"Na Drini Ćuprija" Kokana Mladenovića 30. januara na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Klix.ba
Predstava "Na Drini ćuprija" Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, koju je prema motivima romana Ive Andrića radio reditelj Kokan Mladenović, gostuje 30. januara u Narodnom pozorištu Sarajevo.

U dva sata i četrdeset minuta nižu se pozorišno uzbudljive i upečatljive scene historijskih vrtloga i kasapnica: od osmanskog perioda, preko vladavine Austro-Ugarske, Prvog i Drugog svjetskog rata pa do krvavog raspada Jugoslavije.

Prema riječima Kokana Mladenovića, ovo djelo koje prikazuje kako ljudi kroje vrijeme u kojem "pametan šuti, budala progovori, a fukara se obogati" je veličanstveno zbog toga što se tiče nas samih i predstavlja naš krik s dna masovne grobnice.

Kako je moguće da za 400 godina nismo ništa naučili, zašto jedni drugima činimo zlo, zašto tako lako postajemo pijuni u nečijim prljavim i krvavim igrama, samo su neka od pitanja koja reditelj postavlja ovom pozorišnom predstavom.

U predstavi igraju: Jelena Antonijević, Strahinja Bojović, Danica Grubački, Gordana Đurčević Dimić, Grigorije Jakišić, Dušan Jakišić, Milan Kovačević, Jugoslav Krajnov, Tijana Maksimović, Marija Medenica, Sanja Mikitišin, Višnja Obradović, Igor Pavlović, Aleksandar Pleskonjić, Nina Rukavina, Marko Savić, Olivera Stamenković, Miroslav Fabri, Milovan Filipović i Radoje Čupić.

Predstava je u Srpskom narodnom pozorišu Novi Sad premijerno izvedena u martu prošle godine, a do sada je dobila brojne nagrade i priznanja. S druge strane, riječ je o još jednoj predstavi zbog koje se Mladenović našao na meti kritika i koja je izazvala burne reakcije srbijanske javnosti.