Kultura
8

Muzej Sarajeva 1878-1918 svjedoči o atentatu kojim je počeo Prvi svjetski rat

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Stalna izložbena postavka "Sarajevo 1878 1918" u Muzeju Sarajeva čuva sjećanje na 40 godina austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine, kao i na događaj koji je bio povod za početak Prvog svjetskog rata kada su ubijeni prestolonasljednik Austrougarske monarhije Franc Ferdinand i njegova supruga Sofija.

Postavka prikazuje izdavaštvo iz tog perioda, kulturu življenja, dokaze o osnivanju brojnih civilnih društva, likovnu umjetnost, arhitekturu, razvoj infrastrukture i administracije te sve ono što je vezano za Sarajevski atentat koji se dogodio 28. juna 1914. godine.

Muzejski pedagog u Muzeju Sarajevo 1878-1918 Muamer Fazilć ispričao je Feni da je sadašnja izložba postavljena 1996. godine nakon posljednjeg rata u BiH, a čine je eksponati koji su spašeni iz prijeratnog Muzeja Grada Sarajeva, budući da su brojni predmeti muzejskog fundusa uništeni granatiranjem glavnog grada, čega nisu bile pošteđene ni institucije kulture.

Posjetitelji mogu pogledati originalno oružje korišteno tokom pružanja otpora okupaciji iz 1878. godine. Tu je i slika prvog gradonačelnika Sarajeva Mustaj-bega Fadilpašića koji je bio i jedan od organizatora otpora iz spomenute godine.

Kada je u pitanju arhitektura iz tog perioda, Muzej posjeduje nekoliko fotografija reprezentativnih objekata izgrađenih tokom austrougarske okupacije poput Zemaljskog muzeja, Vijećnice ili prve hidrocentrale, ali i onih koje svjedoče da je Sarajevo 1895. godine prvo imalo tramvaj na tlu Evrope.

BiH je u sastavu Monarhije imala Corpus Separatum, bila je zasebno područje, imala Bosanski sabor, odnosno parlament koji je bio smješten u Vijećnici. U Muzeju Sarajevo stoga su dokazi o autonomnosti BiH u sastavu Monarhije poput grba i zastave te putnih isprava iz tog perioda. Tako ovaj muzej zapravo čuva dokaze o kontinuitetu državnosti kroz cijeli period.

Prezentirane su i uniforme bosanskih regimenata iz Prvog svjetskog rata. BiH je imala četiri regimente i najvažnija je bila Druga bošnjačka regimenta te su izložene originalne svečane uniforme i pješadijsko oružje vojnika.

Fazlić je ispričao da turiste koji posjete ovaj muzej ipak najviše zanimaju činjenice o atentatu koji je pozicionirao Sarajevo u žižu svjetske javnosti. No, najveći broj eksponata iz tog perioda nalazi se u Austrijskom vojnom muzeju.

U izložbenom prostoru također su postavljene lutke koje prikazuju Franca Ferdinanda i Sofiju u prirodnoj veličini.

U sarajevskom muzeju mogu se vidjeti originalne šoljice i escajg kojim su posluženi Franc Ferdinand i njegova supruga Sofija na dan kada su ubijeni, a uz to tu je originalna optužnica atentatorskoj grupi, pantalone Gavrila Principa te novine na njemačkom jeziku Bosnischen Post die Attentat. Bilo je to vanredno izdanje.

Posjetitelji mogu vidjeti i tip pištolja kakvim je izvršen atentat, kao i fotografije kretanja prestolonasljednika u automobilu od Vijećnice do mjesta gdje je ubijen. Tu je i fotografija spomenika posvećenog Francu Ferdinandu i Sofiji napravljenog 1917. godine koji je uklonjen dolaskom Kraljevine SHS.

Fazlić je pojasnio da je za stogodišnjicu od atentata 2014. godine na tom mjestu postavljeno staklo kako bi se simbolično obilježilo mjesto na kojem je nekada bio spomenik.

Posebnu priču imaju u kamenu izlivene Gavrilove stope. Prvobitne stope napravio je istaknuti umjetnik Vojo Dimitrijević i one su do rata bile postavljene ispred muzeja, ali tokom rata su uništene te su prije 11 godina majstori ponovo izlili simbolične stope koje su sada smještene na samom ulazu u ovaj muzej.

Muzej je posljednjih godina osavremen modernom tehnologijom, gdje posjetitelji mogu pogledati brojne dokumente u elektronskoj formi koji nisu isključivo vezani za ovu postavku, nego i za historiju Bosne i Hercegovine.

U jednom dijelu muzeja prikazuju se scene iz igranog filma o Sarajevskom atentatu kako bi se i na savremeniji način turistima pokazao čin atentata, a tu je i originalni kratki snimak ulaska Franca i Sofije u Vijećnicu.

Depandans "Muzej Sarajevo 1878-1918" nalazi se u zgradi ispred koje je izvršen atentat i u njoj su na muzeološki način prezentirani historijski događaji koji upotpunjuju spoznaju o njima, ali i omogućavaju posmatranje iz drugačije perspektive.

Fazlić je naglasio da je najveću posjetu Muzej zabilježio u godini kada je obilježena stogodišnjica početka Prvog svjetskog rata, ali svih poslijeratnih godina bilježi se trend rasta broja posjeta turista iz cijelog svijeta (Kina, Australija, Novi Zeland, zemlje Evrope i arapske zemalje), što dokazuje i knjiga utisaka u kojoj su posjetitelji napisali svoja zapažanja na brojnim svjetskim jezicima.

Izložba radova Gabrijela Jurkića trenutno je postavljena u Muzeju i bit će tu za vrijeme trajanja Dana Kantona Sarajevo, a Fazlić je najavio da će i za Noć muzeja također biti postavljena izložba radova istog umjetnika.