Izniman prestiž
134

Muzej ratnog djetinjstva kandidat za Evropski muzej godine

Klix.ba
Muzej ratnog djetinjstva finalista je izbora za nagrade Evropskog muzejskog foruma, zajedno sa još 39 muzeja iz 22 države Evrope. Radi se o najprestižnijim nagradama u muzejskoj industriji koje se dodjeljuju još od 1977. godine.

Na ovom izboru dodjeljuju su četiri glavne nagrade: Evropski muzej godine, Muzejska nagrada Vijeća Evrope, Silletto nagrada, te nagrada Kenneth Hudson. Svaka od ovih nagrada predstavlja izniman prestiž i priznanje u svijetu muzeja.

Cilj nagrada manifestacije "Evropski muzej godine" je prepoznati izvrsnost na evropskoj muzejskoj sceni i ohrabriti i promovirati inovativne procese u muzejskoj industriji u međunarodnim okvirima. Nagrade se dodjeljuje muzejima koji najočitije doprinose privlačenju različitih publika, te se ističu kvalitetom posjete i zadovoljstvom posjetilaca, unikatnom atmosferom, kreativnom prezentacijom, i inovativnim pristupima edukaciji i društvenoj odgovornosti.

Osnivač Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović kaže: "Kada smo osnovali Muzej ratnog djetinjstva, obećali smo izvrsnost i stojimo iza tog obećanja. Mislim da je Muzej ratnog djetinjstva zaista izuzetak na evropskoj muzejskoj sceni: nastao je uprkos državi, a ne uz pomoć države, a za manje od godinu dana započeo je projekte na tri kontinenta i postao internacionalna platforma za ljude koji dijele ovo iskustvo".

Raznovrsnost kandidata oslikava raznovrsnost evropske muzejske scene. Tako su ove godine među kandidatima i Muzej dizajna iz Velike Britanije, Muzej novca iz Njemačke, Muzej željeznica iz Portugala, Gradski muzej Helsinkija iz Finske, Muzej prirode iz Švicarske, Muzej nauke iz Velike Britanije, Estonski nacionalni muzej iz Estonije itd.

O dobitniku nagrada odlučuje žiri u kojem je 13 istaknutih muzejskih profesionalaca iz 13 evropskih država. Nagrade će biti zvanično uručene na ceremoniji u Poljskoj u maju 2018. godine.

"Iako su u konkurenciji i veliki muzeji sa nemjerljivo većim budžetima i resursima, mi također imamo svoje snage, među kojima su relevantnost za evropski kontekst i vrijeme u kojem živimo, inovativnost, involviranost zajednice, jedinstveno iskustvo posjetioca muzeja, održivost, i mnoge druge stvari. Posvetili smo ogromnu pažnju pripremi svih materijala koji su od nas traženi, a sama posjeta žirija trajala je preko sedam sati. S nestrpljenjem i dosta optimizma čekamo objavljivanje pobjednika", rekao je Halilović.