Uprkos uspjehu
41

Vlada KS nema novca za Muzej ratnog djetinjstva, prioritet državni muzeji

Klix.ba
Muzej ratnog djetinjstva (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Muzej ratnog djetinjstva (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Iako se u posljednjih 40 godina prvi uspio pridružiti nekim od najznačajnijih muzeja u Evropi, Muzej ratnog djetinjstva nije dobio finansijsku podršku Vlade Kantona Sarajevo. Ispred njega su, prema odluci vlasti, državni muzeji koji se također moraju održavati.

Odluka Vlade Kantona Sarajevo da odbije amandman Naše stranke koja je željela da kroz budžet za narednu godinu bude podržan Muzej ratnog djetinjstva, naročito je naljutila osnivača i direktora ove kulturne institucije Jasminka Halilovića.

On nije želio komentarisati ništa više od onoga što je podijelio s javnošću putem svog Facebook profila.

"Nakon sto su prošle godine SDA i HDZ pokušali spriječiti otvaranje Muzeja ratnog djetinjstva, uskraćujući mu podršku sa svih nivoa vlasti i opstruirajući proces dodjele prostora, kantonalna SDA vlast pokazuje da ni najveća muzejska nagrada na svijetu neće promijeniti njihov sramni odnos prema, zašto to ne reći, najuspješnijoj bh. kulturnoj instituciji u 2017. godini", napisao je Halilović.

Jasminko Halilović (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Jasminko Halilović (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)

On je dalje izrazio i razočarenje jer je, kako kaže, Vlada KS u obrazloženju odbijanja amandmana pokazala kako ne zna ni naziv Muzeja ratnog djetinjstva.

"Mislim da ćemo morati staviti jumbo plakate po cijelom gradu da ih naučimo kako se zove ovogodišnji dobitnik Muzejske nagrade Vijeća Evrope. Možda je ovako i bolje. Za razliku od klimavog i uvijek navučenog budžeta kantona, budžet Muzeja ratnog djetinjstva već je osiguran do 2020. godine", naglasio je Halilović.

Pitali smo za mišljenje premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića. Kako nam je kazao, amandmani Naše stranke generalno su bili loši kada je riječ o budžetu KS za 2018. godinu.

"Uložili su, naprimjer, amandman da se izdvoji 700 hiljada KM za muzeje bez ikakve koncepcije za koje namjene. Oni su izuzetno promovirali Muzej ratnog djetinstva za koji mislim da je fantastičan projekt koji smo mi pomagali na određeni način. Želim naglasiti da mi imamo svoje muzeje kojima treba pomoć i ne možemo tek tako za neki muzej koji je nevladina organizacija izdvojiti značajna sredstva, a zanemariti svoje muzeje koje održavamo ili sufinansiramo", rekao nam je Konaković.

Premijer KS ističe kako Vlada KS ne može pomoći Muzej ratnog djetinjstva sa 100 hiljada KM, koliko su tražili iz Naše stranke, ali može s 20 hiljada KM.

"To su opet značajna sredstva ako bi im drugi nivoi vlasti također pomogli. Naša stranka je predložila određene amandmane koje Vlada KS već radi. Tako su predlagali videonadzor na tramvajskim stanicama, a to je Vlada već planirala u projektu od osam miliona KM za zatvaranje tramvajskih stanica, videonadzor i kompletnu informatizaciju procesa", dodao je Konaković.

Elmedin Konaković (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Podsjećamo, početkom decembra jedna od najprestižnijih nagrada u muzejskoj industriji koja se dodjeljuje u okviru programa "Evropski muzej godine" stigla je u Sarajevo zahvaljujući Muzeju ratnog djetinjstva. Prestižnu bronzanu statuu "La femme aux beaux seins" Joana Miroa Muzej ratnog djetinjstva će zadržati godinu dana prije nego je preda narednom muzeju pobjedniku.

Federalno ministarstvo kulture i sporta prošle godine također nije podržalo Muzej ratnog djetinjstva u koji je iz vlastitih sredstava uloženo više od pola miliona KM.