{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Muzej ratnog djetinjstva dobio Muzejsku nagradu Vijeća Evrope 2018.

5.12.2017. u 18:10
816
22
Muzej ratnog djetinjstva dobio Muzejsku nagradu Vijeća Evrope 2018.
816
Muzej ratnog djetinjstva dobio Muzejsku nagradu Vijeća Evrope 2018.
Jedna od najprestižnijih nagrada u muzejskoj industriji koja se dodjeljuje u okviru programa "Evropski muzej godine" stigla je u Sarajevo zahvaljujući Muzeju ratnog djetinjstva. Ovo je prvi put, u historiji dugoj 40 godina, da ovu nagradu dobija neki muzej iz našeg šireg regiona.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Nagrada se od 1977. godine dodjeljuje muzejima koji su napravili izniman doprinos razumijevanju Evropskog kulturnog naslijeđa. Žiri izbora "Evropski muzej godine", sastavljen od muzejskih profesionalaca iz 13 država, prvo je odabrao 40 kandidata, a zatim i tri finalista za koje je dao preporuke Komitetu za kulturu, nauku i edukaciju Vijeća Evrope, koji je zatim odabrao pobjednika.

Muzej ratnog djetinjstva tako se pridružio nekim od najznačajnijih evropskih muzeja koji su u prošlosti dobili ovu nagradu, poput Liverpool Museum, Jewish Historical Museum, The Bavarian National Museum, Portimao Museum itd.

"Ovo je ogromna, ogromna čast za nas. Uzimajući u obzir način na koji je ovaj Muzej otvoren, sjećajući se ocjene Ministarstva kulture da nemamo nikakav internacionalni značaj, uzimajući u obzir okolnosti u kulturnoj industriji u BiH, donijeti ovakvu nagradu, u ovakvoj konkurenciji, u ovako malu zemlju, to je veliki uspjeh. Treba imati na umu da smo bili u konkurenciji s muzejima čiji su budžeti desetine miliona dolara. Ali imali smo svoje snage, i ponosan sam da ih je žiri prepoznao," rekao je Jasminko Halilović, osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva.

U obrazloženju nagrade, žiri je istakao "da se radi o istinski inspirativnoj inicijativi pokretača Halilovića". Istaknut je i "poseban potencijal ovog muzeja da bude snažan, samoodrživ model građanske inicijative, te primjer koji može biti repliciran širom svijeta".

Muzej ratnog djetinjstva dobit će bronzanu statuu "La femme aux beaux seins" Joana Miroa, koju će zadržati godinu dana prije nego je preda narednom muzeju pobjedniku. Svečano uručenje nagrade desit će se u aprilu u organizaciji Vijeća Evrope u Strasbourgu, a zatim i u maju u organizaciji Evropskog muzejskog foruma, u Warsawi, na svečanoj manifestaciji "Evropski muzej godine".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: