Komentari (114)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Vrlo popularna i deficitarna zanimanja u zadnje vrijeme: - Učač Kurana - Profesor Sevdaha
@autostoper Za pušenje tvog obrezanog (osakaćenog) obrati se svojoj gospođi mami, čobane.... ;-) A btw...kao što znaš, postoje ljudi koji se bave navedenim....prema tome smiri hormone....
@autostoper ja hosetljivog hinsana...
PRIKAŽI ODGOVORE (22)
Valja napomenuti da je i slavna bošnjačka balada «Hasanaginica», koju je 1774. godine objavio Alberto Fortis, a zapadnom svijetu svojim prijevodom približio veliki Goethe (svojim prijevodom 1775. godine), jedna od najstarijih zabilježenih pjesama, a njezin se nastanak vezuje za period od prije 1648. godine kada su Klis i Imotski bili u sastavu tadašnjeg bosanskog ejaleta.
Sevdah da. Al ovo trenutno sevdalisanje se svelo na hiljadito preradjivanje pjesama davno napisanih .. ide do neukusa. .nimalo stvaralacke energije i kvaliteta pisanja tekstova i muzike sa nekim novim idejama a koje u sebi sadrze nesto autenticno i nekomercijalno
Sevdah je svakako dio nase tradicije, i treba da se njeguje i cuva... Nove generacije su vec nezainteresovane, nazalost .
treba vratit papeta!!!
Veliki Heinrich Heine poklonio je Bosni i Hercegovini jednu od najljepših sevdalinki. Iako je mnogi pjevaju i slušaju, tek rijetki znaju ko ju je napisao! "Kraj tanana šadrvana"
Pozdrav Bosno, sevdalinka jedini vid muzike koji spaja generacije i nacije.
Balijska posla.. Samo nek je turcizama
@baltazah Ima li rijeci da niste negde h slovo ubacili, da ne forsirate te turcizme nazor ?
@CrusaderCrew Pa pola rijeci u "srpskom jeziku" su turcizmi
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Kao i uvijek sve kod nas ispadne pretenciozno. Ko ce bolan predavati sevdah po skolama. I ko je tebi predavo sevdah. Sevdah je bio najbolji dok ga nisu pocele komercijalizovati ili na ovaj nacin glorificirati. Ostavite sevdah za muzicke skole i one koje su muzicki educirani, jer sevdalinke nisu za skole, osim ako se taj predmet nepojednostavi i prilagodi, ali pitanje na sta bi to ispalo. Slusaj i Uzivaj!
Isto i metal, punk, hardcore i alternativnu muziku pa bi bilo sve naj!
Slazem se, u danasnjem svijetu sve je manje istinske kulture. Omladina je pocela rasti uz blud i razvrat, a historija ove drzave propada iz dana u dan.
Kapa dole koj si muzica itd.👌👏
pa šta to djeca izučavaju ako ne sevdalinke na muzičkom vaspitanju? yebote pa zar se ne izučava sevdalinka već odavno, oj bože sačuvaj
kakve sevdalinke samo jala brat i buba corelli
Sevdalinko...pjesmo najmilija ❤🌹😊