Kultura
161

"Mr. It Boy - bajka života u tri čina" u Maglaju: Mjuzikl o muškim "sponzorušama"

Klix.ba
Maglaj, bh. grad koji je najviše stradao u prošlogodišnjim poplavama, 15 mjeseci kasnije pokušava vratiti normalan život svojim građanima.

Partnerska udruženja Umero i Dictum Factum pokrenuli su inicijativu i od UNDP-a u sklopu LOD IV projekta dobili finansijska sredstva za provođenje projekta "Sport, kultura i edukacija su moj izbor!"

U okviru ovog projekta bit će izveden i prvi bosanskohercegovački monomjuzikl/kabare "Mr. It Boy - bajka života u tri čina" koji je svoju premijeru trebao imati 5. juna 2014. godine, no akteri predvođeni autorom Adijem Softićem su premijeru bili primorani otkazati zbog velikih poplava.

U međuvremenu je Softićev režireski poduhvat "Živa zastava za domovinu" osvojio priznanje kraljice popa Madonne.

"Godinu dana poslije ponosno mogu reći da pripreme za premijeru koju ćemo na svu sreću i zahvaljujući kvalitetu cjelokupnog projekta održati 11. septembra 2015. godine teku odlično. Svakog dana smislimo i ukomponujemo nešto novo. Tu noć će Maglajska Aleja platana postati magični vrt. Itekako smo ovo sve zaslužili, žestoka borba je iza nas. Pobijedili smo!", kaže Adi Softić.

Tema ovog interesantnog muzičko-scenskog formata je sociološki fenomen "muške sponzoruše", izgubljenost mladih ljudi koji u nedostatku vlastitih amibicija idu linijom manjeg otpora.

"Inspirisano je činjenicom da se u našem društvu konstantno krije istina o muškarcima, dok su žene uvijek izložene kritikama. Zaintrigiralo me i to što je The New Yorker upravo pisao o toj temi i istraživao sam postoje li takvi slučajevi u Bosni. Tekst sam napisao prema nekim ličnim pretpostavkama kako bi to mogao izgledati psihološki profil, hod, govor i ponašanje takvog muškarca. Pozabavio sam se i sa ekipom izborom muzike, ipak ta sponzoruša mora slušati i pjesme koje govore o novcu, krađi, varanju, uzimanju...", pojašnjava Softić.

Performans je zbog specifičnosti cjelokupne situacije u Maglaju i činjenice da je prvi umjetnički projekat nakon poplava ponovo dobio podršku Madonnine platforme.

"Podrška je moralna, ali i vrlo produktivna. Dobili smo mnogo kontakata pojedinih menadžera i dizajnera s kojima možemo po preporuci fondacije kontaktirati i uspostaviti saradnju. Također, dobit ćemo i web promociju nakon premijere na samoj platformi. Ponosan sam na ovaj grad i nas, njegovu djecu", kaže Adi Softić.

Interesantno je da se prvi put u Maglaju nešto dešava u Aleji, gdje više od 100 godina raste i opstaje desetine platana.

Pogledajte fotografije Vanje Lisac i Adnana Šahmana, te video reklamu.