Svjedočenje sina i supruge
0

Moje bizarno odrastanje uz Osamu bin Ladena

Sarajevo-x.com
Omar sa ocem Osamom bin Ladenom
Omar sa ocem Osamom bin Ladenom
Zamijenio je njihov luksuzni dom za pećinu, poubijao životinje svog sina i pokušao od njega napraviti samoubicu. Sada, jedan od sinova Osame bin Ladena konačno je progovorio o svom bizarnom i strašnom djetinjstvu.

Omar bin Laden imao je 20 godina kad su se dogodili napadi u New Yorku i Pentagonu za koje je osumnjičena teroristička organizacija Al-Qaida, na čelu sa Osamom bin Ladenom.

Četvrti sin Bin Ladena nije ni pomišljao da bi njegov otac mogao biti osumnjičen za direktno učešće u ovim napadima, piše Daily Mail.

"Nisam želio da moj otac bude odgovoran, ali kad sam kasnije čuo da je javno preuzeo odgovornost za napade, bio je to momenat kad sam morao ostaviti po strani snove koje sam sanjao, vatreno vjerujući da svijet griješi", ispričao je Omar, prisjećajući se snimka na kojem Osama bin Laden sebi pripisuje "zasluge" za ovaj teroristički čin.

Omar i njegova majka Najwa, prva supruga Osame bin Ladena, trenutno sarađuju na novoj intrigantnoj knjizi "Growing Up Bin Laden" koja daje uvid u život jednog od najtraženijih ljudi na svijetu.

Iako je upitno iz kojeg razloga su se odlučili da javno progovore o tome, fascinantno je zakopati duboko u život ove porodice.

Njihova verzija događaja baca novo svjetlo na to kako se Osama, dijete saudijskih milionera, odrekao brzih automobila i postao mozak terorističke organizacije, piše britanski list, podsjećajući da Bin Laden senior nije samo pokušavao navesti na svoj put mase, već je imao i pet žena s kojima se nadao da će dobiti djecu koja će ga slijediti u onome što radi.

Strogoćom je trenirao svoje sinove, često ih tukao i vodio na iscrpljujuća putovanja u pustinju još od malih nogu. Poslije ih je opskrbljavao kalašnjikovima i podučavao kako da u tinejdžerskoj dobi postanu samoubice, stoji u knjizi.

Omar navodi i da je Osama slijep na desno oko, što je zaradio nesrećom u radu s metalom još dok je išao u školu. Najwa bin Laden donosi interesantan uvid u način na koji je porodica kontrolisala njenog muža. Otkriva kako je u egzilu u Sudanu podizala njihovo 11 djece, a kasnije bila primorana živjeti u nezdravim uslovima skrivajući se u planini Tora Bora u Afganistanu. Sada joj je 51 godina i živi u Siriji sa najstarijim sinom i dvije kćerke. Za ostalu djecu ne zna ni da li su živa ili mrtva.

Imala je samo 15 godina kad se udala za 17-godišnjeg rođaka Osamu. Bio je to brak koji su dogovorile njihove porodice, ali su se supružnici zaista zavoljeli, tvrdi ona i Osamu opisuje kao "slatkorječivog i ozbiljnog momka", čije su se obrve podizale od zadovoljstva svaki put kad ona uđe u prostoriju.

Iako je u lučkom gradu Latakia u Siriji imala relativnu slobodu, nakon udaje morala se prilagoditi životu velom pokrivene supruge Saudijca u dvospratnoj kući u Jeddi. Osama je tada završavao studije u prestižnoj školi, istovremeno gradeći porodično graditeljsko carstvo.

Prvo dijete su dobili 1976. godine, a uskoro je na svijet stigao još jedan dječak. Majka tinejdžerka imala je pune ruke posla sa djecom, tako da nije znala šta radi njen suprug i kuda putuje.

Godine 1991. Najwa je s porodicom protjerana iz Saudijske Arabije zbog Obamine kritike upućene kraljevskoj porodici u vezi američkih trupa. Prvo su u egzilu živjeli u Sudanu, pa u Pakistanu, dok nisu završili u pećini u Afganistanu.

U knjizi je dalje navedno kakav je Osama bio kao otac i kako se ponašao prema Omaru i njegovoj braći koja su sva u djetinjstvu oboljela od astme, ali im je bilo zabranjeno da koriste inhalatore.

"Nisam mogao vjerovati da smo došli do toga", kaže Omar. "Moj otac je bio član jedne od najbogatijih arapskih porodica. Moji rođaci su živjeli u lijepim domovima i pohađali najbolje škole."

Omar je napustio Afganistan u aprilu 2001. godine, a njegovoj majci malo prije 11. septembra dopušteno je da preseli u Siriju, ali samo sa troje djece.

"Srce mi se slamalo dok sam gledala svoju dječicu kako nestaju u daljini", prisjetila se majka. "Ipak, spasila sam Abdul Rahmana (koji je tada imao 23 godine), četverogodišnju Rukhaiyu i dvogodišnju Nour. Otkako smo krenuli iz Afganistana nisam se prestala moliti da se vratimo normalnom životu."

Najwa tvrdi da nema nikakvog kontakta sa mužem niti djecom koju je ostavila. Omarov život potpuno se promijenio. Iako je još uvijek vjenčan sa svojom prvom suprugom, sa kojom ima sina, putujući u Egipat upoznao je Britanku Jane Felix-Browne iz Cheshirea i zaljubio se u nju. 2007. su se vjenčali, ali Omaru nije bilo dozvoljeno da uđe u Veliku Britaniju. Par se preselio u Katar, ali, prema svjedočenju u knjizi, Omar se vratio u Saudijsku Arabiju gdje učestvuje u kampanjama za mir.

Ni Omar nema kontakta sa rodbinom koja je ostala u Afganistanu, te ne zna jesu li uopšte živi.