Najmlađi bin Ladenov sin došao iz Irana u Siriju

F
FENA
6.1.2010. u 17:10
0
0
Najmlađi bin Ladenov sin došao iz Irana u Siriju
0
Najmlađi bin Ladenov sin došao iz Irana u Siriju
Bakr bin Laden, najmlađi sin vođe Al-Qaide Osame bin Ladena, napustio je Iran krajem decembra u kojem je živio osam godina i došao u Siriju, objavio je u srijedu saudijski dnevni list Asharq Al-Awsat.
Šesnaestogodišnji Bakr je 25. decembra stigao u Damask da se pridruži majci Najwi al-Ghanem, sirijskog porijekla, jednoj od supruga vođe Al-Qaide.

"Moj brat Bakr stigao je iz Teherana na Božić i izazvao radost porodice i osušio suze naše majke, ali naša radost će biti potpuna kada ostali članovi porodice budu mogli da napuste Teheran živi i zdravi", izjavio je za dnevni list 29-godišnji Omar, jedan od Bin Ladenovih sinova.

Šef saudijske diplomatije princ Saud al-Faysal izjavio je u subotu da Saudijska Arabija pregovara s Iranom o vraćanju jedne od kćerki vođe Al-Qaide, 17-godišnje Iman, koja se sklonila u saudijsku ambasadu u Teheranu.

Asharq al-Awsat je 23. decembra objavio da jedan dio porodice vođe Al-Qaide, ukupno 18 osoba, čiji se trag gubi poslije terorističkih napada 11. septembra 2001. godine u SAD-u, nalazi u Iranu i živi u dobro čuvanoj rezidenciji.

Omar bin Laden je potvrdio da iranske vlasti "žele da budu sigurne u identitet" njegove sestre i petero njegove braće i sestara, kao i posljednje Bin Ladenove supruge Hajrije.

On je kazao da je predao zahtjev za vizu kako bi otišao u Teheran s majkom i svojom suprugom i identificirao članove svoje porodice, izrazivši nadu da će se porodica ponovo okupiti "nakon tužnog rastanka prije osam i po godina".

Omar bin Laden, koji živi u Kataru, izjavio je u decembru za dnevni list da se, osim Iman, petero njegove polubraće nalazi u Iranu: 29-godišnji Saad, 25-godišnji Othman, 22-godišnja Fatima, 20-godišnji Hamza i Bakr. Jeadanest Bin Ladenovih unuka je u ovoj grupi.

Omar je izjavio da su oni živjeli u Afganistanu s Osamom bin Ladenom do američke invazije na tu zemlju krajem 2001.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: