Svijet
0

Najmlađi bin Ladenov sin došao iz Irana u Siriju

FENA
Bakr bin Laden, najmlađi sin vođe Al-Qaide Osame bin Ladena, napustio je Iran krajem decembra u kojem je živio osam godina i došao u Siriju, objavio je u srijedu saudijski dnevni list Asharq Al-Awsat.

Šesnaestogodišnji Bakr je 25. decembra stigao u Damask da se pridruži majci Najwi al-Ghanem, sirijskog porijekla, jednoj od supruga vođe Al-Qaide.

"Moj brat Bakr stigao je iz Teherana na Božić i izazvao radost porodice i osušio suze naše majke, ali naša radost će biti potpuna kada ostali članovi porodice budu mogli da napuste Teheran živi i zdravi", izjavio je za dnevni list 29-godišnji Omar, jedan od Bin Ladenovih sinova.

Šef saudijske diplomatije princ Saud al-Faysal izjavio je u subotu da Saudijska Arabija pregovara s Iranom o vraćanju jedne od kćerki vođe Al-Qaide, 17-godišnje Iman, koja se sklonila u saudijsku ambasadu u Teheranu.

Asharq al-Awsat je 23. decembra objavio da jedan dio porodice vođe Al-Qaide, ukupno 18 osoba, čiji se trag gubi poslije terorističkih napada 11. septembra 2001. godine u SAD-u, nalazi u Iranu i živi u dobro čuvanoj rezidenciji.

Omar bin Laden je potvrdio da iranske vlasti "žele da budu sigurne u identitet" njegove sestre i petero njegove braće i sestara, kao i posljednje Bin Ladenove supruge Hajrije.

On je kazao da je predao zahtjev za vizu kako bi otišao u Teheran s majkom i svojom suprugom i identificirao članove svoje porodice, izrazivši nadu da će se porodica ponovo okupiti "nakon tužnog rastanka prije osam i po godina".

Omar bin Laden, koji živi u Kataru, izjavio je u decembru za dnevni list da se, osim Iman, petero njegove polubraće nalazi u Iranu: 29-godišnji Saad, 25-godišnji Othman, 22-godišnja Fatima, 20-godišnji Hamza i Bakr. Jeadanest Bin Ladenovih unuka je u ovoj grupi.

Omar je izjavio da su oni živjeli u Afganistanu s Osamom bin Ladenom do američke invazije na tu zemlju krajem 2001.