U Sarajevu
659

Mnogobrojni građani klanjali dženazu Abdulahu Sidranu, velikan ukopan u haremu Ferhadija džamije

N. C.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Legendarni bh. pjesnik i filmski scenarist Abdulah Sidranu ukopan je u haremu Ferhadija džamije u Sarajevu.

Dženaza-namaz klanjana je u haremu Gazi Husrev-begove džamije, a stotine građana prisustvovale su namazu kojeg je predvodio reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović.

Nakon dženaze kolona je krenula prema Ferhadija džamiji gdje je Abdulah Sidran potom i ukopan. Time je ispunjena i posljednja želja velikana da bude sahranjen u haremu Ferhadije gdje počivaju njegovi prijatelji i kolege, poput Nedžada Ibrišimovića.

Porodica, prijatelji i mnogobrojni građani okupili su se da isprate Sidrana na vječni počinak. Ulica Ferhadija, u blizini istoimene džamije u čijem haremu je sahranjen Sidran, ispunjena je stotinama ljudi koji su željeli prisustvovati posljednjem ispračaju legendarnom pjesniku.

Prije dženaze u Narodnom pozorištu u Sarajevu održana je komemoracija legendarnom pjesniku na kojoj su članovi porodice, prijatelji i kolege odali počast bh. velikanu.

Podsjećamo, Sidran je preminuo 23. marta nakon duge i teške bolesti u 80. godini života.

Ostat će upamćen kao scenarista filmova "Sjećaš li se Dolly Bell?", "Otac na službenom putu" Emira Kusturice, "Kuduz" Ademira Kenovića... Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.