Kultura
40

"Mjesec muzeja" u Historijskom muzeju BiH

FENA
Historijski muzej BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Historijski muzej BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Novembar, mjesec u kojem je osnovan i otvoren Historijski muzej Bosne i Hercegovine bit će obilježen posebnim programskim sadržajima posvećenim kulturno-historijskom naslijeđu, unapređivanju muzejske prakse i jačanju svijesti o važnosti muzeja u bosanskohercegovačkom društvu.

Prije 50 godina Muzej revolucije BiH pozvao je građane BiH na svečano otvorenje izložbe u novoj, namjenski napravljenoj zgradi. Priprema izložbe koja je najavljivana kao "prikaz revolucije" i "priča o velikoj epopeji" dočekana je s velikim nestrpljenjem i oduševljenjem.

Danas, 50 godina nakon velikog otvorenja, Historijski muzej BiH ulazi u novu fazu djelovanja i suočava se sa potpuno drugačijim izazovima i problemima.

Programske aktivnosti Historijskog muzeja BiH u novembru usmjerene su ka problematiziranju i aktualiziranju potencijalnih rješenja koja se odnose na muzejsku zgradu, muzejske aktivnosti i kolekcije, o čemu će biti govora kroz izložbe, promocije studentskih projekata te diskusije i radionice, saopćeno je iz ovog muzeja.