Kultura
32

Mjesec muzeja: 100.000 fotografija u depou Historijskog muzeja BiH

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Posljednja aktivnost "Mjeseca muzeja"- programa kojim se obilježava 50 godina od predstavljanja stalne postavke Muzeja revolucije BiH - je otvorenje "Foto-depoa" Historijskog muzeja BiH koje je zakazano za 30. novembar.

Zbirka fotografija Historijskog muzeja BiH je u procesu reorganizacije muzejske građe i prostornog renoviranja. To je treća zbirka Historijskog muzeja BiH koja je u posljednje tri godine prošla kroz tehničku obnovu prostorija i reorganizaciju građe.

Zbirka sadrži 100.000 fotografija podijeljenih po tematskim i hronološkim cjelinama. Prve rezultate rada ćemo vam predstaviti kroz izložbu "Foto-depo" 30.11.2016. godine od 12 do 18 sati.

[VSLIKA]2[/VSLIKA]

U "Foto-depou" Historijskog muzeja BiH posjetitelji će imati priliku da vide razvoj fotografije kao historijskog i muzejskog dokumenta, razvoj Zbirke fotografija Historijskog muzeja BiH i rad foto-laboratorije. Autori izložbe su Esad Hadžihasanović i Tijana Križanović. Projekat je finansijski podržalo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli.

[VSLIKA]3[/VSLIKA]