Kultura
89

Uprkos hladnim zidovima: Historijski muzej promocijom suvenirnice počeo slavlje svoga rada

Piše: I. P.
(Foto: Klix.ba)
Jedna od najznačajnijih kulturnih ustanova u Bosni i Hercegovini od danas počinje proslavu 50. godina od kada su njena vrata prvi put otvorena za ljubitelje historije.

"Ove godine odlučili smo obilježiti 50. godišnjicu otvorenja Historijskog muzeja BiH za javnost. Naime, 25. novembra 1966. godine tadašnji Muzej revolucije otvoren je za građane i poklonjen na korištenje uz stalnu postavku", rekla je Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Ovaj značajan mjesec je iskorišten i kao "Mjesec muzeja" jer se u novembru 1945. godine desio još jedan značajan događaj – osnivanje Muzeja revolucije.

"Planiramo različite aktivnosti kako bismo promovisali rad Muzeja – šta je to šta je historijski muzej BiH svih ovih godina uradio, a sa naglaskom na aktivnosti posljednjih godina u cilju spašavanja kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine", objasnila je Hašimbegović.

U „Mjesecu muzeja“ planirane su različite izložbe, promocije te različite studentske aktivnosti, dok je za 25. novembar planiran centralni događaj sa izuzetno bogatim programom. Sve ovo dešavat će se u u zgradi koja još uvijek nema riješen problem grijanja.

„Kao što grijanja nema posljednjih 20 godina, neće ga biti ni ovoga mjeseca, ali upravu Muzeja to ne sprječava da nastavi raditi i sprovoditi svoje aktivnosti“, poručila je Hašimbegović.

Današnja priča fokusirala se na jedan od prvih projekata Historijskog muzeja - njegovu Suvenirnicu koja je pokrenuta 2013. godine.

Ona je obogatila muzejsku ponudu, a doprinijela je i da Muzej ostvari vlastite prihode. Suvenirnica je omogućila saradnju sa bh. umjetnicima koji su inspirisani eksponatima stvorili brojna djela, odnosno male suvenire koji se posjetiteljima poklanjaju i prodaju.

Rukovodstvo Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine danas je uručilo zahvalnice novinarima i drugim medijskim radnicima koji su dali svoj doprinos radu ove značajne kulturne institucije.