Ispred ALU
27

Mirko Ilić predstavio izložbu plakata dizajnera iz cijelog svijeta pod nazivom "Tolerancija"

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Povodom Dana Evrope Odsjek za grafički dizajn Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, EU Info Centar u BiH i Studentski festival vizuelnih komunikacija POP-UP! Sarajevo organizirali su izložbu na pješačkom mostu "Festina lente - Požuri polako" i ispred Akademije likovnih umjetnosti.

Izložbu koja prikazuje 24 plakata poznatih dizajnera iz cijelog svijeta o temi tolerancije otvorio je Mirko Ilić, renomirani dizajner i ilustrator koji već dugi niz godina u New Yorku vodi studio Mirko Ilić Corp, a koji je incijator ove izložbe.

Studentima i okupljenim građanima je ispričao da je ideja izložbe nastala u Ljubljani na Festivalu tolerancije u cilju da se zamole poznati dizajneri širom svijeta da naprave plakate o temi tolerancije, na kojima će ta riječ biti napisana na jezicima autora.

"Odlučio sam zakomplicirati stvari i smislio sam da ta izložba ne smije biti u galerijama, jer u galerije vrlo rijetko zalazimo, već da mora biti na ulici, gdje je prisutna i vidljiva građanima", rekao je Ilić.

Istakao je kako plakati i nisu toliko važni, već su važni kao razlog okupljanja, druženja i upoznavanja ljudi.

"Ako ćemo stajati ovdje i razgovarati možda ćemo se početi malo više voljeti, možda ćemo upoznati nekog koga ne bismo upoznali i shvatiti da samo pet posto razlike postoji među svima nama, a 95 posto sličnosti, iako neki misle drugačije. Uz toleranciju nam nedostaje i puno ljubavi. Davno je neko rekao da je nacionalizam malo zavoljeti, a puno zamrziti. Mislim da ovo treba napraviti obrnuto", ocijenio je Mirko Ilić.

Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark je u svom obraćanju naveo da se ovom izložbom proslavljaju tolerancija, razumijevanje i poštivanje.

"Tolerancija je vrijednost koja leži u srcu Evropske unije. Mi svi moramo poštovati jedni druge bez obzira na razlike. Ne moramo svi dijeliti iste vrijednosti, ali treba da uzajamno poštujemo vrijednosti jedni drugih", rekao je Wigemark.

Najavljujući izložbu, Milton Glaser, jedan od autora plakata i najutjecajniji grafički dizajner današnjice objasnio je šta za njega znači tolerancija.

"Ključno je da ljudi prigrle toleranciju. Ona je jedini protuotrov takmičarskom duhu koji obilježava ljudski rod. U ovom historijskom trenutku, ovoj se riječi nerado pridaje značaj. Ono što zapravo želimo da ona znači jeste prihvatanje i velikodušnost", rekao je Glaser.

Autori izloženih plakata su:

Milton Glaser (SAD), Yuko Shimizu (Japan), Paula Scher (SAD), Novi kolektivizem (Slovenija), Iztvan Orosz (Mađarska), Peter Bankov (Rusija) Jainping He (Kina), Fons Hickmann (Njemačka), Michel Tartakover (Israel), Sue Coe (Velika Britanija), Anette Lenz (Francuska), Tarek Atrissi (Liban), Hamza Abdelal (Jordan), Mwalimu Saki Mafundikwa (Zimbabve), Sarp Sozdinler (Turska), Reza Abedini (Iran), Xiao Yong (Kina), Felipe Taborda (Brazil), Manuel Estrada (Španija), Anur Hadžiomerspahić (BiH) i Srđa Dragović (Crna Gora).

Studenti Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu također su obilježili Dan mladih Općine Centar. Izlaskom na javnu površinu građanima su prezentirali proces stvaranja likovnih djela u formi slike, crteža i skulpture.

Posjetitelji su mogli pogledati određeni broj likovnih radova o temi "Proljeće u Sarajevu".